Mlada obitelj otkriva zašto život na selu nema manu: ‘Probali smo živjeti u gradu, ali ovdje smo sve pronašli…’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Najmnogoljudnija općina u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je općina Rovišće, a čini se da pozitivan trend rasta novorođenih općinu prati i dalje. Jedan od razloga doseljavanja ili ostanka mladih svakako je lokacija odnosno blizina Bjelovaru, ali i glavnom gradu Zagrebu do kojega se od Rovišća dođe za 45 do 60 minuta.

U našem nedavnom video intervjuu načelnik Slavko Prišćan kao razloge je naveo i ulaganja u infrastrukturu, ali i briga o mladima od samog njihovog rođenja. Samo jedan od dokaza da je djece u općini sve više je manjak mjesta u vrtiću u Rovišću zbog čega će Općina izgraditi i jedan vrtić u mjestu Predavac za koji je dobila odobrenje. Plus je i potpora pri rješavanju stambenog pitanja mladih, a tu je potporu iskoristila i obitelj Rimac iz Rovišća koja je primjer da se u ruralnom kraju može izgraditi život za poželjeti.

Ljiljana i Ivan Rimac imaju kćer Ivu od dvije i pol godine i sina Šimuna od jedne i pol godine, a očekuju i prinovu. Oboje imaju 31 godinu, Ljiljana je po zanimanju frizerka, a suprug profesionalni vozač.

– Za život u Rovišću smo se odlučili jer je suprug Ivan iz Rovišća. Probali smo život u gradu, ali tu nismo vidjeli budućnost jer ipak je nama na selu najljepše. Prednosti života na selu su što imamo svoj mir, imamo veliko dvorište, svoju domaću hranu te sve potrebno za život što ima i jedan mali grad. Zato, prema našem mišljenju, život na selu nema manu – kaže Ljiljana Rimac.

Općinske potpore samo su bile dodatan poticaj

– Koristili smo mjeru pomoć pri rješavanju stambenog pitanja mladih. Ona nam je puno pomogla u izgradnji kuće jer nam je došla taman na završnu fazu kada nam je bilo najpotrebnije. Općina ima nekolicinu mladih koji žele ostati jer imamo razvijenu infrastrukturu, puno mogućnosti, školstvo, liječničku ordinaciju. Isto tako, na dobroj smo lokaciji, 45 minuta udaljeni od glavnoga grada, a deset minuta od grada Bjelovara – dodaju.

Na pitanje zašto u općini Rovišće ima više novorođenih od nekih gradova u županiji, Rimčevi odgovaraju da je razlog život u katoličkoj sredini s puno mladih koji prihvaćaju djecu s puno ljubavi i puno žrtve.

– Što nas je više bit će i djece više – kaže obitelj Rimac.

Vođeni svojim iskustvom, za život u ruralnim sredinama imaju samo riječi hvale, a posebno za općinu Rovišće gdje su pronašli svoju sreću.

– Savjetujemo svima da ostanu, tko može, jer nam je stvarno lijepo. Otvaraju se firme, otvaraju se radna mjesta, postajemo mali gradić, imamo sve što ima jedan veliki grad, a ovo je tek početak. Naša općina je u cvatu, a naš načelnik s rukovodstvom se trudi i rade da mladi dođu, da ostaju i stvaraju. Selo kao selo je mirno, ljudi su opušteni, zadovoljni, ono što svaka obitelj može poželjeti. Tko može neka dođe i neka nam se pridruži – zaključuju.

Podsjetimo, u prosincu prošle godine Općina je isplatila 13 mladih obitelji potpore za rješavanje stambenog pitanja mladih, a tada je načelnik istaknuo da je cilj učiniti život u općini Rovišće što kvalitetnijim.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!