Ginekologa ni za lijek: Rekord drži bjelovarska liječnica sa 7594 pacijentice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Trebate ginekološki pregled, ali kada se krenete upisati, malo ćete se morati strpjeti. Priča je to koja je standardna i posve očekivana. Naime, baš kao i svake druge liječničke struke, nedostaje ginekologa. Posebno je to jasno u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja je ujedno i prva, a često i jedina, stepenica na putu do ginekološkog zdravlja.

U cijeloj Bjelovarsko-bilogorskoj županiji sedam ginekologa primarne zdravstvene zaštite ima ugovor sa HZZO-om. Od toga su tri ginekologa u Bjelovaru i sva tri su zakupci, a to znači da nisu zaposlenici Doma zdravlja već privatni zdravstveni radnici koji imaju ugovor sa HZZO-om. U Garešnici i Daruvaru ginekolozi su zaposlenici Doma zdravlja, dok u Grubišno Polje i Čazma nemaju stalnog ginekologa, već dolaze ginekolozi iz bjelovarske Opće bolnice dr. Anđelko Višić po ugovoru o poslovnoj suradnji s Domom zdravlja.

-Prema HZZO-u ovo je dovoljan broj jer HZZO određuje mrežu javno zdravstvene zaštite, ali za Bjelovar bi po sadašnjem stanju trebao još barem jedan ginekolog. Ginekolozi na području Bjelovarsko-bilogorske županije u prosjeku imaju 3500 do 4000 pacijentica, jedino u Bjelovaru je prosjek 7000, što je maksimalan broj i trebao bi još jedan ginekolog u Bjelovaru. Doktorica Renata Orlović Poljak ima najviše upisanih pacijentica, i to točno 7594 – otkrio je v.d. ravnatelja županijskog Doma zdravlja Josip Rajković dodavši i dobre vijesti. Naime, Dom zdravlja od ove godine ima dva specijalizanta iz ginekologije koji će, nakon završene specijalizacije, zamijeniti trenutne ginekologe koji rade iz mirovine ili pred mirovinu. Jedan specijalizant je za Daruvar, a drugi za Čazmu. Loša vijest je da će to biti za najmanje pet godina koliko traje specijalizacija.

-Povećanje broja ginekologa ovisi o mreži javnozdravstvene zaštite, a po svemu sudeći, novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti koji će uskoro biti izglasan, mijenjat će se mreža tako da i na tom polju možemo očekivati promjene. Nadamo se na bolje, a ne na smanjenje broja ordinacija što bi se možda moglo dogoditi zbog manjeg broja stanovništva prema zadnjem popisu – zaključio je Rajković.

 

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!