Lokalnim šerifima koji ne žele objavljivati troškove slijedi vrtoglava kazna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hoće li Dario Hrebak, predsjednik HSLS-a i svojedobno “ključna ruka” saborske većine ipak uspjeti progurati svoj jedini uvjet za nacionalnu koaliciju s HDZ-om, uvođenje transparentnosti u svaku, pa i najmanju hrvatsku općinu, ali i gradove, županije i mnogo šire? Iako je javnost već gotovo zaboravila na spomenuto obećanje gospodina Transparentnog, kako su ga ironično prozvali iz oporbenih redova, čini se da će ipak doći do rješenja. Naime, hrvatske županije, gradovi i općine i danas imaju obvezu javno objavljivati sve svoje troškove, ali odluku o tomu hoće li biti transparentni ili ne donose sami čelnici jedinica lokalne samouprave. Neki od njih, poput Hrebaka, odnosno Grada Bjelovara, već godinama transparentno objavljuju sve svoje troškove, ali većina župana, gradonačelnika i načelnika to i dalje ne čini jer ne postoji nikakva kazne odluče li biti netransparentni.

Netransparentnost, naime, dopušta političarima trošenje novca poreznih obveznika na podmirivanje troškova koji nisu vezani uz poslovanje, nego najčešće na njihove vlastite džepove. Skupe večere, službena putovanja, odsjedanje u hotelima, vraćanje usluga novcem poreznih obveznika… samo su neke od beneficija netransparentnih političara, pri čemu najčešće nema nikakvih posljedica, ni zakonskih ni političkih.

Drakonske kazne

No, to bi se trebalo promijeniti od lipnja ove godine.
Naime, ovih dana na stranicama eSavjetovanja objavljen je “Naputak o okvirnom sadržaju, minimalnom skupu podataka te načinu javne objave informacija o trošenju sredstava na mrežnim stranicama jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te proračunskih i izvanproračunskih korisnika državnog proračuna i jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave”, a savjetovanje počinje 1. ožujka 2023. godine.

Prema spomenutom Naputku, jedinice lokalne samouprave trebale bi do 20. u mjesecu objaviti informacije o svojim troškovima na lako dostupan, pretražljivi strojno čitljiv način. I sada dolazimo do najvažnije novosti – čelnici koji ne objave troškove, bit će osobno kažnjeni iznosom od šest tisuća eura, odnosno 50 tisuća kuna. Upravo ta kazna, kazna koja “sjeda” osobno na džep političira, ujedno bi trebala postati glavni motivator za objavu podataka, a samim tim i opreznije trošenje novca poreznih obveznika.

U razgovoru za net.hr, Dario Hrebak na pitanje postoji li mogućnost da se pojedini računi “friziraju” odgovorio je da je to u teoriji moguće, no upozorio da je to kazneno djelo.
“Mislim da nitko nije toliko lud da ide raditi takve stvari, to je kazneno djelo”, kazao je i dodao da vjeruje da će uvođenje transparentnog financiranja općina, gradova i županija biti učinjen barem korak prema pravednijem i boljem sustavu lokalne i regionalne samouprave.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!