U ponoć kreće javna nabava za obnovu zgrada, Hrebak otkrio je li na popisu i Vodotehna

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas u ponoć bit će raspisane javne nabave za izvođače radova na konstrukcijsko obnovi svih zgrada u Bjelovaru koje su dobile sredstva i odobrenje od Ministarstva kulture kao pojedinačno kulturno dobro. Uključena će biti i zgrada Vodotehne.

– Raspisivanje javne nabave ide po skraćenom postupku za izvođače radova, osim zgrade na Trgu Stjepana Radića 15. Projekt za nju se još radi, ali ona je obuhvatom najmanja jer za nju nije velik vremenski pritisak. Grad Bjelovar od danas traži izvođače radova. Nama bi bila tragedija da se za konstrukcijsku obnovu za neku od zgrada ne javi nitko, a velike su mogućnosti da se to dogodi. Svi su svjesni kratkih rokova na granici realnog, no to se može ako se posloži adekvatno radno vrijeme i radna snaga – kaže gradonačelnik Dario Hrebak i pojašnjava kako će novac koji ne uspiju iskoristiti do kraja lipnja, inače će se morati vratiti.

Nakon dugog vijećanja, prelomilo se da se traže izvođači za zgradu Vodotehne, koja je najveća od svih zgrada, a na njoj su i radovi najopsežniji sa jednako kratkim rokom. Javni poziv bit će raspisan osam dana, a ukoliko pristigle ponude budu veće od dobivenog novca za pojedinu zgradu, kaže Hrebak, tražit će se financijska potpora ministarstva.

– Danas će se poslati Hrvatskoj udruzi poslodavaca, Hrvatskoj gospodarskoj komori i Hrvatskom udruženju obrtnika tako da oni pošalju svim svojim članicama obavijest da je Grad Bjelovar u velikoj potrazi za izvođačima radova, upravo jer se jako bojimo da nam se nitko neće javit na neke određene zgrade, upravo zbog kratkih rokova i izazova. Realno, ako to ne ispune u zadanom roku, Grad im može naplatiti penale – pojašnjava gradonačelnik svoje strahove oko manjka izvođača.

Radovi će biti samo konstrukcijske prirode što znači da će se njima ojačati konstrukcija zgrada do razine 3 kako bi, ako bi se potres ponovio, te zgrade bile dovoljno stabilne da se ne oštete, pojašnjava Hrebak i dodaje

– Do 20. veljače sve skele bi se trebale početi slagati na zgradama, jer se u idućih 10 dana prikupljaju ponude, koje se zatim otvaraju, a ako ne bude žalbi, odmah se odlučuje za izvođača. Kreće prijava početka radova i pripremni rok, kroz koji se mogu raditi pripremni radovi poput čišćenja i postavljanja skela – pojašnjava gradonačelnik Hrebak i nada se da će radnici koji se jave za obnove dovoljno ozbiljno shvatiti situaciju i odmah krenuti s poslom a sve kako bi on bio dovršen do kraja lipnja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!