Sastanak sindikata učitelja u Bjelovaru: Tražimo 1500 kuna uskrsnice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Razlikovanje člana od nečlana sindikata, skorašnji pregovori za granski kolektivni ugovor, skorašnji pregovori za nastavak rasta osnovice u ovoj godini s obzirom na inflaciju, kao i skorašnji pregovori oko osnovice plaća za 2024. godinu bile su glavne okosnice sastanka učitelja održanog u Bjelovaru. Kako je pojasnila Sanja Šprem, predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja i predsjednica Matice sindikata učitelja, upravo je pitanje razlikovanja članova od nečlanova sindikata trenutno jedna od najaktualnijih tema.

-Svi članovi sindikata željno očekuju pregovore koji bi trebali započeti u ožujku. Bit će ovo godina pregovora, a najvažnije pitanje je razlikovanje članova i nečlanova sindikata. Za članove sindikata očekujemo ugovaranje posve novog prava, a to je uskrsnica. Za sada još nije jasno precizirano kolika će ona biti, no riječ je o iznosu od oko 1500 kuna – pojasnila je Šprem te se osvrnula i na probleme hrvatskog školstva. Kako je istaknula, sustav obrazovanja je pun problema. Neki od njih su zajednički svim krajevima Hrvatske, dok su neki specifični.

-Smanjenje broja učenika, zadržavanje postojećih prava zaposlenika, ali i kršenje prava iz kolektivnog ugovora u pojedinim županijama samo su djelić problema s kojima se susrećemo – otkrila je Šprem dok je na specifičnosti problema školstva na području Bjelovarsko-bilogorske županije osvrnula županijska povjerenica Mirjana Popić.

-Kao i svaka druga županija u Hrvatskoj, i mi imamo svoje probleme, no na njih nam se uglavnom žale nečlanovi sindikata. Smetaju im, recimo, dežurstva na dvije škole ili razredništvo na dvije škole, no da bismo im mi mogli pomoći, oni trebaju biti naši članovi – poručila je Popić.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!