Rekord drži bjelovarska liječnica sa 7472, a ne 7594 pacijentice!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Temeljem naše objave pod naslovom „Ginekologa ni za lijek: Rekord drži bjelovarska liječnica sa 7594 pacijentice!“, javio se Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje koji navodi kako tekst sadrži netočne i nepotpune podatke, iako smo sve navedene podatke dobili od Doma zdravlja BBŽ. HZZO je poslao demanti koji prenosimo u cijelosti:

U spomenutom tekstu je navedeno kako je „prema HZZO-u ovo dovoljan broj jer HZZO određuje mrežu javno zdravstvene službe, ali za Bjelovar bi po sadašnjem stanju trebao još barem jedan ginekolog.“Netočno je da je prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (HZZO) dovoljan postojeći broj ginekologa na području Bjelovara te je netočno da HZZO određuje Mrežu javno zdravstvene službe. HZZO ugovara broj liječničkih timova iz djelatnosti primarne zdravstvene zaštite kako je utvrđeno Mrežom javne zdravstvene službe, dok Mrežu javne zdravstvene službe utvrđuje Ministarstvo zdravstva, a donosi i potpisuje ministar zdravstva, temeljem Zakona o zdravstvenoj zaštiti uz prethodno pribavljeno mišljenje HZZO-a, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nadležnih komora i predstavničkih tijela jedinica područne (regionalne) samouprave.

Činjenica jest da u Bjelovaru prema Mreži javne zdravstvene službe nedostaje 1 ginekolog.

Napominjemo da HZZO redovito raspisuje natječaje za popunu Mreže, te da će biti ugovoren još jedan tim u zdravstvenoj zaštiti žena čim se za spomenuto ispune uvjeti putem raspisanog natječaja.

Prema važećoj Odluci o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja HZZO-a, minimalan broj osiguranih osoba koje mogu biti opredijeljene po timu u djelatnosti zdravstvene zaštite žena je 4500, standardni iznosi 6000, a maksimalan je 9000.

Ordinacija doktorice koju navodite u objavljenom tekstu, prema službenim podacima HZZO-a na dan 31.01.2023. ima opredijeljene 7472 osigurane osobe, a uz nju su ugovorene još dvije ordinacije, jedna s 6159 opredijeljenih osiguranih osoba i druga s 7331 opredijeljenom osiguranom osobom.

Zaključno, niti jedna ugovorena ordinacija nema maksimalni broj osiguranih osoba od 9000 opredijeljenih za svoj tim, te su u obvezi prihvaćanja novih osiguranih osoba koje se žele opredijeliti za liječenje u njihovim ordinacijama.

Ukoliko postoje slučajevi u kojima pacijentice imaju problema s izborom doktora, pozivamo ih da se obrate u Područnu službu HZZO-a u Bjelovaru gdje mogu dobiti točne informacije kako da izaberu doktora u zdravstvenoj zaštiti žena, stoji u reagiranju HZZO-a.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!