Pomoć poljoprivrednicima: Županija sufinancira kamate za proljetnu sjetvu. Evo detalja…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija nastavlja s dobrom praksom financiranja kamatne stope za proljetnu sjetvu poljoprivrednika s područja županije. Potpisali su ugovore sa šest poslovnih banaka, a sve kako bi olakšali poljoprivrednicima.

– Na ovaj način želimo pomoći jer smo svjesni da su troškovi repro materijala i svega otišli u nebo. Mi ćemo kao Županija sufinancirati 3 posto kamate, dakle, to je novost. Postotci kamata su porasli, pa ćemo se mi kao županija fiksirati na tri posto, a ostatak gdje je viša kamata, tu će razliku poljoprivrednik sam platiti. Prošle godine županija je zaprimila 255 zahtjeva fizičkih i pravnih osoba, a realizirana su 203 zahtjeva, vrijedna oko 41 milijun kuna. Uspješno je realizirano 83% zahtjeva. Županija je, pritom, za kamate izdvojila milijun i 300 tisuća kuna i tako smo pomogli našim poljoprivrednicima. Površine zasijanih kultura u hektarima su nikad više, prošle godine je rekord bio preko 13 tisuća hektara zasijanih kultura, najviše otkako provodimo ovu mjeru od 2004 – rekao je župan.

Namjena cijelog javnog poziva je kupovina sjemena, presadnica, mineralnog gnojiva i sredstva za samu zaštitu bilja. Detalje je pojasnio pročelnik za poljoprivredu, Zlatko Pavičić.

– Prihvatljivi prijavitelji na naš natječaj su fizičke i pravne osobe upisane u upisnik pri agenciji za plaćanje u poljoprivredi. Površine koje se financiraju moraju biti na području županije. Minimalan iznos kredita je 660 eura, a maksimalan je 133 tisuće eura, odnosno milijun kuna. Vrijeme trajanja kredita je 10 mjeseci. Poljoprivrednici se prijavljuju uz tri dokumenta i zahtjev, koji podnose prema Upravnom odjelu za poljoprivredu, putem maila poljoprivreda@bbz.hr ili pošte prema županiji. Odjel pregleda zahtjev, povjerenstvo predlaže županu kome dati odluku, a župani ih izdaje i oni dalje idu prema bankama. Javni poziv otvoren je do 5. svibnja, a očekujemo još više zahtjeva nego prošle godine – pojašnjava Pavičić.

Igor Topljak, ispred Erste banke, obratio se kao predstavnik banaka.

– Dosadašnjom uspješnom suradnjom kreditirano je više od pet i pol tisuća poljoprivrednika i plasirano je više od 30 milijuna eura kredita tijekom svih godina. Prošle godine to je preraslo 3 i pol milijuna eura, uglavnom malih poljoprivrednika. Ovakva vrsta financiranja im pomaže da budu financirani u pravo vrijeme kako bi ostvarili povoljne trgovačke rabate i dodatnu uštedu kako bi njihovi proizvodi bili konkurentniji. Kamate smo podigli jer je to odraz tržišta. Tradicionalno, ova linija ima malu stopu nevraćanja kredita. To su iznimno uredi platiše, koje uvijek vrate sjetve prije nego što preuzmu sljedeće – zaključuje Topljak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!