Nova usluga: Zavod za javno zdravstvo od sada radi i analizu meda

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Kako bi pokrili gubitke iz prethodnog razdoblja i financijski se ustabilili, Zavod za javno zdravstvo Bjelovarsko-bilogorske županije je počeo analizirati med.

-Radimo analizu sastava meda, senzorsku, peludnu, fizikalno-kemijsku i mikrobiološku analizu meda. To se zove određivanje botaničkog podrijetla meda – navodi ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Vedran Trupac.

Pčelari koji su do sada takvu analizu mogli raditi u Križevcima i Zagrebu, sada će uštedjeti na prijeđenim kilometrima. Med se može analizirati isključivo u Bjelovaru, ne i u ostalim županijskim gradovima, cijena ovisi o točnim parametrima koje žele analizirati, ali za osnovnu analizu s popustom moraju izdvojiti oko 33 eura. No, analiza meda nije nešto što mogu izbjeći, barem ako ga žele legalno prodavati.

-Pčelari jednom godišnje ili za vrijeme natjecanja moraju med dati na analizu – ističe Trupac.

Pčelari činjenicu da najslađi proizvod mogu analizirati u takoreći vlastitom dvorištu pozdravljaju.

-Do sada smo med vozili na analizu u Križevce tako da smo apsolutno zadovoljni time što se sada to može napraviti u Bjelovaru – kaže bjelovarska pčelarka Mira Obad.

Pčelari će za analizu u bjelovarskom Zavodu za javno zdravstvo moći dobiti račun i njime zatražiti povrat kroz Sektorske intervencije u pčelarstvu. No, to ne vrijedi za sve pčelare.

-Pčelari koji koriste nacionalnu staklenku nemaju potrebe ići u laboratorij u Bjelovaru jer smo mi vezani isključivo za nacionalni laboratorij u Poljani Križevačkoj u sklopu Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu – napominje predsjednik Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Pranjić.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!