Većina objekata na korzu nije prilagođena invalidima. Hoće li nakon obnove doći do promjene?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Nažalost, invalidima na gradskom korzu život nije ni malo olakšan. Naime, invalidi u svojim kolicima ne mogu ući u zgradu FINA-e, nemaju osiguran pristup ni na jednu od brojnih ugostiteljskih terasa na korzu, ne mogu ući ni u jednu pekaru, zatim Narodne novine i brojne druge objekte. Čast iznimkama. 

Poprilično je to sramotno za strogi centar jednog modernog grada kakvim težimo biti. 

Tomislav Novosel, predsjednik Udruge tjelesnih invalida grada Bjelovara kaže da je svega toga svjestan, te je najavio kampanju ‘Bjelovar prijatelj ranjivih skupina’ i na nedavnoj konferencija za medije pitao je gradonačelnika Hrebaka hoće li nakon obnove korza doći do kakvih promjena po tom pitanju te hoće li biti postavljene rampe za invalide kraj objekata koji se nalaze na korzu. 

Cijeli korzo će biti prihvatljiv za invalide

-Prije svega mogu govoriti o onome na što Grad može utjecati. Bilo je puno nedoumica po pitanju korza, ali sjetite se da sam vam rekao da nećete imati nikakvih problema s korzom niti s onim dijelom kockica. Svi su bili zabrinuti zbog te tzv. ‘kaldrme’, a na kraju je samo trebalo pričekati da se vidi kako će to izgledati. U svakom slučaju, bit će to još bolje, bit će još manja razlika među kockicama po središnjem dijelu jer ja želim da i osobe s invaliditetom imaju sve mogućnosti. Da mogu proći cijelim korzom, a ne samo trakom koja je predviđena za njih i to će biti moguće, to sam vam obećao i u tome smjeru se ide. Također, naravno da želim da invalidi mogu popiti kavu na terasama na korzu – kazao je gradonačelnik Hrebak i dodaje. 

Ne mogu im narediti, ali…

-Što se tiče rampi, apsolutno tu moramo zajedničku akciju napraviti i prema ugostiteljima. No, pustimo prvo da vidimo što će oni sami napraviti, možda će svi kao Franz napraviti rampu, polako. No, da, morat ćemo napraviti neki dogovor, ali morate znati da im ja to ne mogu narediti. To je njihov prostor, ali možemo zajednički proaktivno djelovati da ih pokušamo uvjeriti da bi ti bilo korektno od njih. A Grad tu možda može nešto pomoći i sufinancirati – poručio je Hrebak. 

 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!