[FOTO] Za struku nema dvojbi, bjelovarske toplice bit će isplative

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarske toplice isplatit će se za 15-ak godina, procjenjuju stručnjaci iz ugledne konzultantske tvrtke Horwath u studiji isplativosti najvećeg projekta u povijesti Bjelovara koja će ovih dana napokon ugledati svjetlo dana. Iako se od toplica gotovo očekuje da posluju s gubitkom, pogotovo ako su u društvenom, a ne privatnom vlasništvu, konzultanti procjenjuju da Terme Bjelovar mogu i trebaju poslovati s dobiti te uredno otplaćivati kreditno zaduženje potrebno za njihovu izgradnju. Usto, njihova procjena temeljena je ne na cijeni od 250 milijuna kuna, iznosom kojim se u javnosti baratalo sve do sada, već po cijeni od 360 milijuna kuna, dakle gotovo 40 posto većem iznosu koji je posljedica divljanja cijena na tržištu i neumoljivog rasta inflacije.

Upravo iz toga razloga dodatno je ojačala „zelena” komponenta projekta pa je sada previđeno postavljanje solarnih panela iznad natkrivenih parkirališnih mjesta, što bi u konačnici trebalo omogućiti da Terme Bjelovar postanu prve hrvatske toplice gotovo nulte energije, dakle da proizvode gotovo jednako energije koliko i troše.

Solarne panele

Godišnji trošak energije tako je procijenjen na 400-tinjak tisuća eura i 70-ak posto je manji nego što je to slučaj u toplicama koje nemaju solarne panele i ne koriste geotermalne izvore, a to je većina toplica u Hrvatskoj.

Osim uštede na energentima, Terme Bjelovar projektirane su prateći najnovije trendove u turizmu, a u Horwathu smatraju da će upravo zbog toga što su nove, privući dosta posjetitelja s najvećeg tržišta u Hrvatskoj, a to je Zagreb.

Naime, dovršetkom izgradnje brze ceste, hrvatska metropola Bjelovaru će se približiti na 45 minuta vožnje besplatnom brzom cestom, a tržišne procjene govore da su korisnici tog tipa toplica do svoje omiljene destinacije voljni putovati i do sat i pol vremena.

Sve u svemu, u Horwathu procjenjuju da Terme Bjelovar godišnje mogu računati na čak 250 tisuća posjetitelja, s obzirom na nivo opremljenosti i kvalitete te činjenicu da je riječ o jedinom mješovitom termalnom projektu na području istočne Hrvatske koji objedinjuje kombinaciju bazena, well-being sadržaja i sadržaja obiteljskog odmora. Treba spomenuti i da zbog korištenja geotermalne energije bjelovarske toplice mogu značajno produljiti sezonu. Naime, prema procjenama Horwatha, između 40 i 60 posto prihoda hrvatske toplice ostvaruju u razdoblju od lipnja do kolovoza i to na vanjskim bazenima. Međutim, Bjelovar vanjske bazene u funkciju može staviti dosta ranije, već u travnju te je produljiti sve do listopada ili studenog.

Što se samih vodenih sadržaja tiče, oni će se u bjelovarskim toplicama prostirati na oko 3.600 četvornih metara, a predviđena je izgradnja četiri zatvorena te dva otvorena bazena sa splash zonom.

Prosječna cijena ulaznica

Unutra će se nalaziti veliki plivački bazen vodene površine 1.250 m2 plus manji plivački bazen od 250 m2 za rasplivavanje. Glavni rekreacijski bazen imat će 478 m2 vodene površine i bit će podijeljen na tri dijela. Rekreacijski-relax bazen imat će masaže, slapove i meki tepih, rekreacijski-active bazen raspolagat će sa toboganom, stijenom za penjanje, žuborećom plažom i ostalim atrakcijama, a bit će tu i dječji bazen i splash park za najmlađe.

U vanjskom dijelu kompleksa bit će dječji splash park s atrakcijama, uključujući dječje bazene u vidu spray parka s mlaznicama, prskalicama i brežuljcima za penjanje, a u drugom dijelu kao aquatower s toboganima.

Za odrasle je tu veliki rekreacijski bazen s vodenim atrakcijama vodene površine 1579 četvornih metara podijeljen na relax dio s masažama, ležećim masažama i slapovima i active dio bazena s mlaznicama, protustrujnim plivanjem, gejzirima i gljivom, a razdijeljen je od dijela bazena za tobogane potopljenim mostom kojim se prelazi do tornjeva tobogana.

I za kraj, spomenimo i da su u Horwathu temeljem usporedbi cijena sa sličnim hrvatskim toplicama izračunali da bi prosječna cijena ulaznice trebala biti 14,5 eura, pri čemu bi za djecu mlađu od pet godina ulaz bio besplatan, a postojali bi i grupni popusti pa bi cijena obiteljske ulaznice za dvoje odraslih i jedno dijete iznosila 40 eura.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!