Grad Čazma pomaže u obnovi sakralnih objekata stradalih u potresu i nevremenu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Potresi, ali i nedavne vremenske neprilike koje su pogodile čazmansko područje nanijeli su značajnu štetu i na crkvama i drugim sakralnim objektima na području tamošnjih župa. Bila je to glavna tema razgovora na tradicionalnom susretu čazmanskog gradonačelnika Dinka Piraka sa župnicima s čazmanskog područja i župe Dubrava. Uz sredstva koja su župe osigurale putem Ministarstva kulture i biskupija, novac za obnovu i redovan rad i ove je godine osigurao i Grad Čazma, i to u iznosu u 22.500 eura.

-Čazmanski kraj obiluje spomenicima kulture, među kojima su i naše crkve. Drago mi je što obnove objekata idu prema planu, pri čemu i Grad Čazma pomaže u skladu sa svojim mogućnostima – istaknuo je čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

Od svih sakralnih objekata na čazmanskom području, ovih su dana najintenzivniji oni na kulturnom dragulju, romaničkoj crkvi svete Marije Magdalene u Čazmi koja je ove godine, kao prvi hrvatski lokalitet, uvrštena na kulturnu rutu Vijeća Europe Transromanica. Kako je istaknuo čazmanski župnik i prvi čovjek Čazmanskog dekanata Dubravko Lauš trenutno se uređuje glavna i sjeverna lađa crkve, na restauraciji je i dio crkvenog interijera pa se mise u jednom dijelu održavaju samo radnim danom, a nedjeljom  na drugoj lokaciji.

-Mise održavamo u gradskoj kino-dvorani koju nam je ustupio Grad, na čemu smo zahvalni. Ako sve bude teklo prema planu, računam da bismo se u crkvu mogli vratiti iza Cvjetnice, u Velikom tjednu – kazao je velečasni Lauš.

Prošle godine uredio se i okoliš crkve u Dragancu, obnavlja se crkva sv. Franje Ksaverskog u Bojani, uređena je mrtvačnica u Prnjarovcu, obnovljeni su brojni manji sakralni objekti na čazmanskom području. Za pohvalu je što župe ne čekaju sredstva prekrštenih ruku već se uspješno prijavljuju na domaće i europske natječaje. Novac iz čazmanskog gradskog proračuna će im itekako olakšati svladavanje novih izazova koji su pred njima.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!