[FOTO] Plenković otvorio Viroexpo: Ovo je prvi virovitički sajam održan u šengenu i euro području

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković otvorio je u petak trodnevni 26. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, Viroexpo 2023., virovitički sajam koji već uobičajeno označava početak godišnje sezone sajmovanja u Hrvatskoj.

Na Viroexpou se od petka, 17. veljače pa do nedjelje, 19. veljače na više od 21 tisuću četvornih metara vanjskog i unutarnjeg izlagačkog prostora predstavlja više od 500 izlagača iz Hrvatske, BiH, Slovenije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Makedonije, Italije, Austrije, Azerbajdžana. Zemlja partner je Bosna i Hercegovina, a županije partner Ličko-senjska.

“Ovo je prvi sajam koji se održava u Virovitici, a da smo dodatno osnažili svoj međunarodni položaj nakon što smo 1. siječnja ove godine ušli u šengen i euru područje. Šengenski prostor za stanovnike uz mađarsku granicu daje ogromnu novu vrijednost, kao i za mađarske prijatelje koji dolaze u Hrvatsku”, rekao je Plenković.

Inače, na otvorenju Viroexpoa su bili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, kao i brojni predstavnici Virovitičko-podravske županije i Grada Virovitice, predstavnici komora i gospodarstvenici.

U okviru sajma održat će se i brojna stručna predavanja za poljoprivrednike, gospodarstvenike, poduzetnike i obrtnike, primjerice o nedostacima radne snage, izazovima proizvodnje vina, lješnjaka i meda, kao i okrugli stolovi i panel rasprave, npr o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju, o optimizaciji gospodarenja tlom i prilagodbi agroekosustava i agrotehničkih mjera klimatskim promjenama, itd.

U okviru sajma Udruga vinogradara i voćara “Sveti Vinko” Virovitica je, u suradnji s Tehnološko-inovacijskim centrom, je ocijenila 239 uzoraka mladih vina od kojih se 47 okitilo zlatom.

Uz Vladu RH, pokrovitelji sajma su i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo poljoprivrede i Ministarstvo turizma i sporta.

Organizatori i pokrovitelji sajma godinama su Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora Virovitičko-podravske županije, Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije. Tehnički organizator je Viroexpo d.o.o. Sponzor partner su Hrvatske šume.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!