Učiteljice iz Rovišća na Islandu: ‘Najsigurnija zemlja na svijetu gdje svi čitaju knjige’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Erasmus+ KA1 projekt Equal, financiran sredstvima Europske unije, provodi se već drugu školsku godinu u Osnovnoj školi Rovišće. Tema projekta i svih projektnih aktivnosti je borba protiv rodne neravnopravnosti i zalaganje za jednake mogućnosti neovisno o rodu. Projekt je u samoj završnici, a osim mnogobrojnih aktivnosti u školi, deset je učiteljica, tijekom 18 mjeseci provođenja projekta, imalo priliku otići na inozemne tečajeve posvećene temama važnim za projekt.

Učiteljice Dianu Tabar i Davorku Jug Erasmus+ projekt odveo je do Islanda. Učiteljica njemačkog jezika, Diana Tabar, provela je 7 dana na tečaju Mindfulness and soft skills u organizaciji Project Management Spain.

Usredotočenost na trenutak i radionice o digitalnim alatima

Učiteljica Tabar usvojila je razne metode mindfulnessa – pravilnog disanja i usredotočenosti na trenutak. Naučila je kako te metode prenijeti učenicima.

-U današnje vrijeme svi su, odrasli i djeca, učestalo izloženi stresnim situacijama što negativno utječe na njihovo mentalno zdravlje. Vrlo učinkovit način borbe protiv stresa upravo su razne tehnike disanja koje pomažu pojedincu usredotočiti se na trenutak i manje razmišljati o prošlosti i budućnosti. Pravilnom primjenom metoda disanja kod učenika može se utjecati na njihovo samopouzdanje, toleranciju i kontrolu u stresnim situacijama te na povećanje osobnog zadovoljstva i samopoštovanja. Živjeti u trenutku učenicima pomaže izbjegavati i sprječavati sukobe ili uspješnije rješavati nastale sukobe. Mindfulnessom se utječe na povećanje kreativnosti i motivacije učenika pa se samim time može poboljšati razredno i školsko ozračje te prihvaćati različitosti što je i glavna poruka projekta Equal – kazala je Tabar.

U Reykjaviku se u isto vrijeme održavalo 12 različitih tečajeva za nastavnike, a na jednom je bila i Davorka Jug, prof. hrvatskog jezika. U grupi s kolegama iz Francuske, Njemačke, Slovačke, Češke, Mađarske, Slovenije, Austrije i Španjolske polazila je tečaj Uporaba informacijske i komunikacijske tehnologije (IKT) u nastavi.

Radionice su ponudile praktično znanje i smjerove na koji način implementirati IKT u nastavi. Naglasak je na kreativnom korištenju IKT-a prema kojemu učitelji u učenicima bude želju za istraživanjem i učenjem novih znanja. Na radionicama o različitim digitalnim alatima, prof. Jug izdvaja radionice za stvaranje i montažu videozapisa jer smatra da je to jedan od učenicima privlačnih i zanimljivih načina na koji se mogu kreativno izraziti i poslati snažne poruke. Rezultati kreativnog korištenja IKT-a u nastavi i projektu već su vidljivi na školskom blogu Erasmu Equal Rovišće.

Mala zemlja velikih ekstrema

Osim vremena provedena na tečaju, Tabar i Jug su imale priliku upoznati jedinstvenu ljepotu Islanda. Zemlja Vatre i Leda, kažu, mala je zemlja velikih ekstrema: najvećih ledenjaka i mnogobrojnih vulkana, eruptirajućih gejzira i svjetski poznatih vodopada, čarobnih crnih plaža i aurore borealis. Ova je zemlja često nazivana zemljom najsretnijih ljudi upravo zbog svojih političkih sloboda, društvene jednakosti, povezanosti s prirodom i njegovanjem starih legendi koje i danas nadahnjuju vjerovanja u čarobna bića.

Island, zemlja bez željeznice, ima najstariji parlament na svijetu, nema svoju vojsku, a policija ne nosi oružje zbog niskih stopa kriminala. Islandski jezik ostao je nepromijenjen u odnosu na drevni nordijski jezik, što znači da se bez problema mogu čitati i tekstovi stari 1000 godina. Danas na Islandu živi oko 350 000 ljudi, od toga čak 60% u glavnom gradu Reykjaviku, u vrlo šarenom, opuštenom i najsigurnijem gradu u Europi. Reyjkavik je okružen morem i planinama, ispunjen šarenim kućama i kafićima u kojima su knjige temeljni dio interijera. Po glavi stanovnika, na Islandu se prodaje najviše knjiga. Zapravo, imaju i najviše autora od bilo koje zemlje na svijetu. Čak 10% Islanđana jednom će u svom životu izdati knjigu. Island je, prema statistici, najsigurnija zemlja na svijetu, ali i najrjeđe naseljena zemlja Europe.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!