Vrhunske predstave: Donosimo vam program Dana hrvatskog pučkog teatra u Hercegovcu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pred nama su  XXVIII. Dani hrvatskog pučkog teatra koji će se održati 24. i 25. veljače 2023. godine. Nakon jedne godine pauze, zbog pandemije, i prošlogodišnjeg održavanja početkom lipnja, teatar se vraća starom terminu, posljednjem vikendu u
veljači.

Program započinje svečanim otvaranjem i predstavom Krađa, svađa itd. domaćina Pučke scene Hrvatske čitaonice Hercegovac. Nakon toga nastupa Hrvatski kulturni centar „Bunjevačko kolo“ iz Subotice s predstavom Tamburaški oproštaj. U subotu će biti tri predstave. Prvu predstavu Pasija Jude Iškariotskog izvest će Hrvatski teatar München „Maska“.  Slijedi izvrsna komedija Taksimetar. Radi se o koprodukciji Gradskog kazališta Vitez i Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik., a posljednja predstava Festivala je komedija Neko mi mako sako Piccolo teatra iz Starog Grada s otoka Hvara.

Tijekom Festivala održat će se i dramska radionica za sve sudionike pod stručnim vodstvom intendanta HAK Travnik Ante Bilića. Tijekom radionice nastane novo malo kazališno djelo – vrlo kratka predstava u kojoj sudjeluju pojedini amaterski glumci iz svih kazališnih skupina i obuhvaćaju dijelove iz svih predstava. Zamisao o ovakvom tipu radionice rađala se godinama, a prošli put je, na oduševljenje svih prisutnih,
realizirana. Voditelj Anto, također, napravi analizu predstava s pojedinim grupama te ukaže na mogućnost poboljšanja.
Dani pučkog teatra su i temelj mnogobrojnih prijateljstava pa se grupe međusobno posjećuju i surađuju.

Svetkovina kazališnog amaterizma

Inače, Dani hrvatskoga pučkog teatra su svetkovina kazališnog amaterizma Hrvata iz susjednih zemalja i naše domovine, a cilj manifestacije je očuvanje zajedničke nam hrvatske riječi i kulturne baštine, te jačanje osjećaja pripadnosti domovini Hrvatskoj.

Festival ima veliki značaj Hercegovac i Bjelovarsko-bilogorsku županiju, a posebno treba istaknuti da se hrvatske manjinske zajednice rado odazivaju. U Hercegovcu su nastupile i mnogobrojne kazališne skupine iz Austrije, Mađarske, Slovačke, Srbije, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Crne Gore i Njemačke.

Pokrovitelji manifestacije i ove su godine Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Suorganizator je Hrvatska matica iseljenika.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!