Dugoročni najam stana u Bjelovaru? Nemoguća misija!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Potražnja za stanovima za dugoročni najam u Bjelovaru već godinama je veća od ponude. Taj podatak vrlo je jednostavno provjeriti pregledavanjem oglasnika gdje je i danas prava rijetkost pronaći ih. Najveći broj stanova namijenjenih dugoročnom najmu ni ne dođe do oglasnika, a niti do agencija za posredovanje nekretninama. Najmodavci najčešće pronalaze najmoprimce putem usmene predaje i preporuke.

„Potražnja je još uvijek veća od ponude, a mi recimo u ovom trenutku nemamo u ponudi nijedan stan za dugoročni najam. Posljednjih godina nekoliko je novih trendova na tržištu najma stanova. Primjerice, sve je veći interes iznajmljivača za kratkoročni najam. Ljudi gledaju na to kao na dodatni oblik ulaganja, ti stanovi su lijepo uređeni i daju dodatni prihod”, govori Narcisa Krivačić iz Nekretnina Krivačić. Zanimljiv je i podatak da raste popularnost vikendica u okolici Bjelovara koje se također u sve većoj mjeri kratkoročno iznajmljuju u turističke svrhe, a prije pet do deset godina bile su potpuno nezanimljive tržištu.

I na tržištu dugoročnog najma u posljednje vrijeme pojavljuju se kvalitetno opremljeni stanovi, što još do prije par godina nije bilo uobičajeno. Najveći broj stanova za dugoročni najam bio je slabo opremljen. No, tada su i stanarine bile manje pa su vlasnici vjerojatno procjenjivali da im se ne isplati ulagati u kvalitetu.

Prosječnu mjesečnu najamninu teško je izračunati jer ona ovisi o kvadraturi, starosti, opremljenosti i položaju nekretnine, kao i o vremenskom periodu na koji se iznajmljuje jer cijena često nije ista ako se nekretnina iznajmljuje na tri mjeseca ili na godinu ili više dana.

Na njuškalu je u trenutku pisanja ovog teksta bio dostupan jednosobni stan od 50 četvornih metara u Velikim Sredicama s oglašenom cijenom od 250 eura mjesečno, uz napomenu da se iznajmljuje studentima ili radnicima. U Trojstvenom Markovcu iznajmljuje se pak jedan kat kuće površine 80 četvornih metara za do šest osoba po cijeni od 550 eura mjesečno.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!