Evo kada će početi izgradnja glavne geotermalne bušotine u Velikom Korenovu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Terme Bjelovar od četvrtka bi trebale biti bogatije za bušotinu BK-2, prvu testnu bušotinu u Velikom Korenovu koja se nalazi na dubini od 500 metara s temperaturom vode 32 – 33 C° i izdašnosti 6 -7 litara po sekundi. U tu je bušotinu Grad Bjelovar do sada investirao 753 tisuće eura, a vodom iz te bušotine preko dizalica topline grijat će se bazenski kompleks u Velikom Korenovu, stoji u obrazloženju prijedloga odluke o kojoj će gradski vijećnici raspravljati i glasovati ovoga četvrtka, a predstavlja jedan u nizu koraka realizaciji projekta bjelovarskih toplica, ali i daljnjoj eksploataciji geotermalnih izvora.

Vrijedi spomenuti da su BK-2 bušotinu, na području Velikog Korenova postoji i još jedna skuplja, dublja i „na papiru” isplativija bušotina, a riječ je o bušotini GT-1 koja je sada u procesu izdavanja lokacijske dozvole. Prema preliminarnim podacima geologa i priloženim kartama, predviđena dubina bušotine je oko 1.500 metara, temperatura 65 – 70 C° i izdašnosti 25 – 27 litara/sekundi, odnosno oko 2,1 tisuće prostornih metara dnevno.

Radovi na toj bušotini trebali bi početi ove jeseni, s obzirom da je potrebno raspisati natječaj za najpovoljnijeg izvođača radova, nabaviti opremu i odraditi pripremne radove.

Inače, trošak izgradnje i samog bušenja za bušotini GT-1 procijenjen je na iznos od 2,6 milijuna eura, ne računajući PDV, no ta bi se investicija trebala relativno brzo isplatiti.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!