[VIDEO/FOTO] Kako je Dječja staza na Planinarcu pretvorena u poligon za snalažljive avanturiste

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Hrvatsko planinarsko društvo Bilogora prije dvije godine otvorilo je Dječju stazu na Planinarcu. Navedena staza jedna je od rijetkih takvih namijenjenih djeci u Hrvatskoj, a proteže se u dužini od četiri kilometara. Staza kroz prekrasnu prirodu je osmišljena da klinci od pet godina i stariji mogu, naravno uz pratnju starijih, doživjeti prirodu u njezinoj punoj ljepoti. 

Staza je iznimno popularna i mnogi roditelji sa svojom djecom ju posjećuju, a prosječno je potrebno sat vremena da se prehoda. 

No, od nedavno pred sam kraj staze i prije posljednjeg manjeg uspona prema završetku i izlaska kod planinarskog doma Kamenitovac staza je potpuno urušena, a velika stabla i krošnje onemogućuju prolazak do izlaska sa staze. 

Starija djeca i roditelji uz pažljivo hodanje, spretnost, saginjanje i preskakanje prepreka nekako i mogu završiti stazu, no mlađa djeca nikako ne mogu što nam je potvrdila i jedna Bjelovarčanka koja nam je rekla da je s malim djetetom došla pred kraj staze i naletjela na srušeno drveće i krošnje te se morala okrenuti i ponovno hodati 50-ak minuta nazad na početak staze što je bilo vrlo naporno djetetu i njoj.

 

-Prvu prepreku sam prošla, ali kada sam vidjela šta nas još čeka, okrenula sam se i hodali smo nazad dodatnih sat vremena što nije bilo lako s malim djetetom jer smo već do tada toliko hodali – rekla nam je sugovornica. 

Predsjednica HPD Bilogora ogorčena

Budući da je staza iznimno popularna kod građana, a već neko vrijeme je kraj staze urušen što mnogi građani ne znaju pa ‘zapnu’ pred sam kraj, kontaktirali smo predsjednicu HPD Bilogora Veru Paušku. 

-Naravno da znamo za taj problem, kako ne bi znali. Staza je jako urušena i neki koji ne mogu to proći se moraju vraćati nazad što je nedopustivo. Mi smo sami htjeli prepiliti i maknuti sva ta stabla sa staze, ali bjelovarska Šumarija nam je zabranila. Zaista ne znam zašto, sve smo sami htjeli da se što prije staza vrati u prvobitno stanje i da se ne događaju takvi problemi da se netko mora vraćati, ali oni nam brane da bilo što napravimo. Nevjerojatno. Tako da, nažalost, to tako sada stoji i mi čekamo da sada oni to maknu i prepile stabla. Nadam se da će se nešto napraviti ovaj tjedan – kazala nam je predsjednica HPD Bilogora Vera Pauška. 

 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!