[FOTO] Vlakom za Stuttgart: Učenici i učiteljice I. osnovne na projektnom putovanju u gradu Mercedesa

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Međunarodni projekt ‘Materinski jezik nas veže i spaja’ u suradnji hrvatske nastave u inozemstvu, Koordinacija Stuttgart i I. osnovne škole Bjelovar pokrenule su ravnateljica i učiteljice I. osnovne škole Bjelovar javivši se na natječaj Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Taj je projekt, uz mnogobrojne osmišljene aktivnosti, imao isplanirano i projektno putovanje te je stoga šest učenika 8. c razreda (Luna Bunčić, Marko Kozić, Iva Lijović, Karlo Rajič, Vita Šafranko i Jona Šiprak) u pratnji ravnateljice Martine Supančić, učiteljice Glazbene kulture Danice Barišić i razrednice te učiteljice Hrvatskoga jezika Mateje Ištok od 10. do 14. veljače 2023. boravilo u Stuttgartu i okolnim mjestima.

Putovanje vlakom počelo je 9. veljače 2023. godine u večernjim satima. Dobrodošlicu su im pripremili učitelj Hrvatskoga jezika u inozemstvu Mario Šarić, koordinatorica projekta s njemačke strane Marija Borović te gđa Mirjana Musa (majka jednog učenika domaćina i članica Hrvatskoga prosvjetnog društva), nakon koje je uslijedio obilazak gradskih znamenitosti te odlazak u Centar hrvatske nastave u Stuttgartu.

Ispunjeni dani u Stuttgartu

Učiteljice su prisustvovale i izložbi Riznica Jadrana u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Stuttgartu na kojoj su bili prikazani likovni radovi učenika koji pohađaju nastavu Hrvatskoga jezika. Susret s hrvatskom konzulicom, razgovor s pripadnicima hrvatske manjine u Stuttgartu te razgledavanje radova učinili su večer još posebnijom.

Posjetili su i veličanstveni Mercedesov muzej gdje su učenici u pratnji roditelja domaćina te hrvatskih i njemačkih učitelja razgledavali sve vrste vozila i prijevoza prateći povijesni razvoj poznate automobilske marke. Učenici su u slobodno vrijeme s obiteljima išli u muzeje, crkve, restorane te se zabavljali uz društvene igre i filmove, a učiteljice su koristile svaki slobodan trenutak za stručno usavršavanje.

U svibnju uzvratni susret

Osim toga, učenici su sudjelovali na njemačkoj nastavi. Imali su priliku usporediti njemački i hrvatski sustav školovanja uživo. Ostali su iznenađeni vremenom koje učenici provedu u školi te obavezama koje imaju, ali i modernošću te opremljenošću škola. Zaključili su da hrvatski učenici imaju bolje ponašanje na nastavi te da im je ipak ljepše na nastavi u I. osnovnoj školi. Učiteljice su sudjelovale na nastavi učitelja M. Šarića u obližnjem gradiću Winnendenu. Upoznale su se s učenicima koji pohađaju izbornu nastavu Hrvatskoga jezika te su dva školska sata promatrale njihov rad i komunikaciju.

Izvrsna se ideja pretvorila u životnu. Ovaj je projekt rezultirao jačanjem prekogranične suradnje škola, razvijanjem inovativnih pristupa poučavanju i obrazovanju o europskim vrijednostima te suradnje s učenicima pripadnicima hrvatske manjine u inozemstvu. U svibnju slijedi uzvratni susret kojem se svi jako vesele.

Ovaj tekst sufinanciran je od strane Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!