Ušli smo u korizmu: Velečasni Krešimir Žinić pojašnjava o kakvom je vremenu riječ

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pred nama je korizma. Vrijeme je to koji će mnogi shvatiti površno te se odreći slatkog ili pušenja, no mi smo upitali velečasnog Krešimira Žinića je li poanta tog razdoblja ovakav oblik odricanja ili je korizmeno vrijeme ipak nešto više. Kako je velečasni pojasnio, korizmeno vrijeme je zapravo sastavni dio uskrsnog ciklusa liturgijskog vremena. To znači da ono nije samo sebi smisao, već ima svoj smisao unutar uskrsnog ciklusa.

-Dok smo ovdje, na ovom svijetu, teolozi, ali i pjesničke duše kažu da trebamo prolaziti dolinom suza. Svatko od nas prolazi svoj križni put, podnosi svoje žrtve života i onda smisao pronalazi upravo u patnjama Isusa Krista koje su dostatne za spas ovoga svijeta. Mi kažemo da je jedna prolivena kap Kristove krvi dostatna za spas ovoga svijeta. No i nošenje našega križa i naš križni put nadomješta ono što nedostaje patnjama Isusa Krista za spas ovoga svijeta. Zato je ovo korizmeno vrijeme koncentrirano upravo na žrtvu. Žrtva ima svoj smisao, ali ne žrtva u smislu konfekcije ili da čovjek gleda kako smanjiti svoju masu, nego gledamo trapiti sebe i trapiti svoje tijelo da bismo u konačnici postali bolji ljudi – istaknuo je velečasni Žinić. Dodao je kako sam pojam Pepelnice koja prethodi korizmi govori da se dajemo posuti pepelom kako bismo u punome smislu ušli u pokorničko korizmeno vrijeme. To je vrijeme, nastavio je, kada i mi svom tijelu kažemo “Stani malo, sad ćemo prednost dati onom duhovnom”.

– Često puta je duhovni dio naše osobnosti zapostavljen. Čovjek hrani samo tjelesno, no potrebno je i duhovnom dati hranu. Zato nas evanđelje potiče, a Isus Krist govori da je potrebno činiti tri djela – moliti, postiti i davati milostinju. Kroz molitvu jačamo osobni susret s Gospodinom. Činiti pokoru znači činiti žrtve. Davati milostinju ne znači da se treba koji euro više staviti u škrabicu kad je čovjek u crkvi, već to znači biti više na službi svojega bližnjega. Upravo nas ovo korizmeno vrijeme želi potaknuti. Potrebno je ljubiti Boga, a onda će nam sve ono što pronalazimo u zapovijedima, ali i normama ponašanja biti lakše – zaključio je naš sugovornik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!