Gradski vijećnici podržali izgradnju bjelovarskih toplica

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradski vijećnici na sjednici u četvrtak podržali su izgradnju bjelovarskih toplica nakon prezentacije studije isplativosti koja je pokazala da bi se taj projekt vrijednosti 38,6 milijuna eura bez PDV-a mogao isplatiti za nešto više od 15 godina. Riječ je o greenfield investiciji pri čemu se očekuje da će 45 posto troškova izgradnje biti financiranja sredstvima iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Još 45 posto troškova namirilo bi se putem kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj s četverogodišnjim počekom, a preostalih deset posto stiglo bi iz gradske blagajne.

Prema predstavljenoj studiji, toplice bi radile tijekom cijele godine zahvaljujući kombinaciji atraktivnih vanjskih i unutarnjih sadržaja te bi u prvoj stabiliziranoj godini poslovanja trebale imati 240 tisuća posjetitelja.

Zgrada gotovo nulte energije

Usto, Terme Bjelovar trebale bi biti prve hrvatske toplice gotovo nulte energije, što znači da bi trebale proizvoditi gotovo jednako energije koliko će i trošiti. Godišnji trošak energije tako je procijenjen na 400-tinjak tisuća eura i 70-ak posto je manji nego što je to slučaj u toplicama koje nemaju solarne panele i ne koriste geotermalne izvore, a to je većina toplica u Hrvatskoj.

Što se samih vodenih sadržaja tiče, oni će se u bjelovarskim toplicama prostirati na oko 3.600 četvornih metara, a predviđena je izgradnja četiri zatvorena te dva otvorena bazena sa splash zonom, uključujući i olimpijski plivački bazen.

“Neki su rekli da ćemo ovim projektom zadužiti sljedeće tri generacije Bjelovarčana, ali to je jednostavno laž. Grad Bjelovar u ovom trenutku zadužen je 22 posto od mogućih sto posto, a kredit za toplice ima četiri godine počeka. U krajnjoj liniji, ako dođe na vlast netko nesposobniji od nas, neka vrati prirez. To je 12 milijuna kuna godišnje, 120 milijuna kuna za deset godina i to vam je skoro pa kompletan iznos kredita”, istaknuo je gradonačelnik Dario Hrebak (HSLS) koji je pohvalio vijećnike na konstruktivnoj raspravi.

Veliko poskupljenje

Oporbena vijećnica Jasna Višnjević (HNS) kazala je da je isprva podržavala taj projekt i podsjetila gradonačelnika da je na njezino pitanje na prethodnoj raspravi odgovorio da neće biti poskupljenja.

“Sada vidimo da je u međuvremenu cijena skočila za 15 milijuna eura, pa više nisam sigurna da mogu podržati taj projekt”, napomenula je Višnjević. Oporbeni vijećnik Damir Bajs (Damir Bajs NL) upozorio je da je cijena od prvog predstavljanja projekta do današnje prezentacije poskupila 2,5 puta.

“U odnosu na prvu studiju sada smo došli do viših cijena gradnje, a došli smo i do većih iznosa koje će gosti ostavljati u toplicama”, kazao je Bajs.

Konzultanti su potom detaljno objasnili da je do povećanja troškova došlo ne samo zbog poskupljenja materijala i radova, nego i zbog dodatnih sadržaja poput dodatnih solarnih elektrana i slično. Ante Topalović iz vladajućeg HDZ-a istaknuo je da ne vjeruje da će toplice poslovati s dobiti, ali da je bitno da ne posluju s prevelikim gubitkom.

“Moramo vidjeti gdje je ta donja granica. Čak i da bude dvostruko manje posjetitelja od spomenutih 240 tisuća godišnje, toplice mogu opstati. Poslovat će s gubitkom, ali taj gubitak nije velik i to je ono što je bitno”, kazao je Topalović te dodao da će gradonačelnik, a ne gradski vijećnici, preuzeti zasluge za toplice, ali i odgovornost ako projekt bude loš.

Prijedlog je prihvaćen sa 13 glasova za, jednim protiv i tri suzdržana.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!