Iskusni farmer otvorio novu farmu, ali ni on bez povećanja proizvodnje ne može biti u plusu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

PALEŠNIK – Hrvatska u proizvodnji mlijeka nije samodostatna, mljekari upozoravaju da smo na skromnih 45 posto, a urušavanje tog sektora se i dalje nastavlja. Lani je proizvodnja mlijeka pala za šest posto, a broj proizvođača se smanjio za 12 posto. Krajem studenog ih je opstalo tek 2.988. Ipak, i sada ima onih koji u proizvodnju mlijeka ulažu. Među njima je Igor Mihaljević iz Palešnika koji se mljekarstvom bavi od 1997., 2003. je sagradio farmu za 52 krave na vezu i mužnju putem mljekovoda, a 2017. je krenuo u realizaciju nove, moderne farme.

-To je farma za 110 krava s dva robota i prostorom za podmladak. Još je malo preuranjeno govoriti o proizvodnji jer farma radi tek godinu dana, ali na staroj farmi s 50 krava je proizvodnja bila od 400 tisuća do 450 tisuća litara mlijeka godišnje – navodi Mihaljević.

I dok je hrvatski prosjek po simentalki nešto više od pet tisuća litara mlijeka, Mihaljevićev je oko osam i stoji uz bok Austriji i Njemačkoj. Vjeruje da će sada sa znatno boljim uvjetima za krave biti i veći. Investicija je to od 11,6 milijuna kuna dijelom financirana iz Mjere 4.1. Programa ruralnog razvoja. Povrat je trebao biti pedeset posto, ali zbog poskupljenja, ali i radova koji su kako to često biva trajali duže od predviđenog, a što Europa ne pokriva, Mihaljević je morao sam isfinancirati oko 60 posto investicije. No, to je investicija u budućnost kako bi farmu mogao predati mlađoj generaciji.

-Svjestan sam da s dosadašnjim načinom rada moja djeca neće vidjeti budućnost u tome i to je bio pravi razlog zbog kojeg sam se odlučio na investiciju, a to je da danas, sutra netko nastavi taj posao – kaže palešnički farmer.

Zahvaljujući novoj farmi ima puno manje posla i s čišćenjem i s mužnjom. I njega poput ostalih mljekara muče sve veći ulazni troškovi. Otkupna cijena je rasla, ali nedovoljno. Mihaljević je računicu, isplativost našao u količini, povećanju proizvodnosti po grlu, a pribojava se da će oni koji neće moći pratiti taj ritam otpasti.

-Smatram da proizvođači koji nemaju 6 ili 7 tisuća litara po kravi neće vidjeti nikakvu perspektivu u mljekarstvu i jednostavno će odustati – upozorava Mihaljević koji je bio i predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača simentalskog goveda.

U situaciji poput one s kojom se danas nose mljekari kojih je iz dana u dan sve manje, a pod pritiskom problema pokleknu uglavnom oni mali, ni scenarij u kojem će opstati samo oni sa sto i više krava se ne čini nemogućim.

-Mene prisiljava ta surova matematika, a to je surova matematika koja te tjera da povećavaš proizvodnju kako bi imao prihode koji su zadovoljavajući za život. Međutim, većina proizvođača nema mogućnosti povećati, a treba se postaviti i pitanje kako u jednoj Austriji sa znatno nižim prosjekom grla po farmi, možda dvadesetak grla po farmi, uspijevaju ljudi opstati na tržištu – pita se Mihaljević koji je jedan od onih koji ne odustaje i na čijem će se gospodarstvu i dalje čuti mukanje krava.

Foto: Facebook Igora Mihaljevića


PODIJELI S PRIJATELJIMA!