Počela podjela smeđih kanti na području Bjelovara! Jeste li već dobili svoju?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Gospodarenje otpadom u Bjelovaru se podiže na još višu razinu. Naime, 6. veljače bjelovarski Komunalac počeo je s podjelom smeđih spremnika za biorazgradivi otpad. Podjela je počela na području Prespe, Ždralova i Starih Pavljana.

– Tim smo naseljima htjeli na taj način zahvaliti. Da nije bilo njih prije 25 godina, odlagališta nikada ne bi ni bilo kao niti svih sadržaja koji se grade u sklopu odlagališta – reciklažno dvorište, sada sortirnica i kompostana. Na području tih naselja podjela je završena, a onim građani koji nisu zatečeni kod kuće, ostavljene su obavijesti. Mogu nam se javiti, a spremnici će im biti naknadno dostavljeni – rekao je Stipe Crnković, rukovoditelj radne jedinice komunalne djelatnosti u Komunalcu.

Podjela smeđih spremnika nastavljena je na području Kokinca, Patkovca, Prokljuvana, Letičana, Kupinovca, Puričana, Vijenca, Karla Svobode i Put žrtvama u Lugu.

– Spremnici se dijele od ponedjeljka do petka od 7 do 15 sati. Kasnije razmatramo opciju da vrijeme i pomaknemo s obzirom na to da su ljudi u radnom odnosu pa nekih nema kod kuće. No, za sada kada su dani relativno kraći, nastavit ćemo sa spomenutim rasporedom – rekao je Crnković.

Važno je naglasiti da se smeđi spremnik za biootpad posebno ne naplaćuje.

– On će se koristiti kao jedan od instrumenata u svjetlu našeg zahtjeva da smanjimo količinu miješanog komunalnog otpada koji se odlaže na odlagalište. Procjene kažu da u miješanom komunalnom otpadu ima i do 40 posto biorazgradivog otpada, a taj se otpad može iskoristiti za proizvodnju komposta zbog čega se i radi kompostana odnosno postrojenje za obradu biorazgradivog otpada. Tamo će se proizvoditi kompost rinfuzni i pakirni – dodaje Crnković.

S podjelom spremnika krenulo se ranije kako bi, u trenutku kada Komunalac završi probni rad kompostane koji traje 120 dana, uspješno krenuli s organiziranim odvozom spremnika od domaćinstava.

– Građani će o svemu biti obaviješteni na vrijeme. Za sada se samo dijele spremnici, a o datumu odvoza biorazgradivog otpada obavijestit ćemo građane putem novog rasporeda i edukacijskog letka na poleđini računa, web stranica, putem i slično – navodi.

Nije na odmet ponoviti što će građani sve moći odvajati u smeđe spremnike.

– Sav kuhinjski otpad, ostaci od voća i povrća, ljuske jaja, talog kave, vrećice čaja, ostaci kruha, peciva, listovi salate, kelja, kupusa, blitve i sveg drugog zelenila, vrtni ili zeleni otpad, uvelo cvijeće, granje, otpalo lišće, otkos trave, živica, grmlje, zemlja iz lončanica, ostali biootpad kao što je kora drveta, piljevina, iverje, borove iglice i sve ostalo što će pisati na letku – rekao je Crnković.

Ukupno je nabavljeno 8300 smeđih spremnika, a želja Komunalca je da se svi spremnici podjele.

– Svaki korisnik mora potpisati da je zadužio spremnik, a to ne ide baš tako brzo. Zbog toga razmišljamo uvesti još ekipa u podjelu jer sada je na terenu samo jedna. Zamolio bih građane da spremnike preuzmu i da ih koriste. Znam da postoji već zelena kanta te plava i žuta, ali posebno kod kuća ne bi trebao biti problem smjestiti negdje i tu smeđu kantu. U konačnici, to će rezultirati rjeđe pražnjenje zelene kante, a bit će i manje otpada na odlagalištu pa će nam ono duže trajati. Molimo zato građane da nam budu suradnici na projektu jer sve što smo napraviti kao i prikupili skoro 1850 tona korisnog otpada, bez njih ne bi bilo moguće. Najviše moram pohvaliti najmlađe uzraste, ali i umirovljenike koji su izuzetno savjesni te pedanti. Imam samo riječi hvale – zaključio je Crnković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!