Narodnjački koncert u Dvorani EU prvaka? To je kao striptiz u Domu kulture

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Pulski i osječki gradonačelnici ovih dana u centru su medijske pažnje zbog odluke o zabrani održavanja narodnjačkih koncerata u gradskim prostorima. Javnost se podijelila na one koji njihovu odluku podržavaju i one koji smatraju da se gradska vlast nema pravo petljati u glazbeni ukus svojih sugrađana, koliko god im se taj ukus činio primitivnim.

Sa zabranom narodnjačkih koncerata iskustva ima i Grad Bjelovar. Naime, jedan takav koncert trebao je 10. listopada 2009. godine biti održan, odnosno zabranjen u Dvorani europskih prvaka. Gradonačelnik je bio Antun Korušec, a školsko-sportskom dvoranom upravljao je Ljerko Ožegović – Leco. Organizator koncerta bio je poduzetnik Mario Cindori, a na tom turbo-folk spektaklu trebalo je nastupiti 30-ak zvijezda poput, primjerice, Vesne Zmijanac. Protiv održavanja koncerta prosvjedovale su braniteljske udruge, ali s obzirom da se Antun Korušec smatrao gradonačelnikom liberalnog svjetonazora, izričita zabrana održavanja koncerta nije bila opcija. I onda se dogodilo čudo – desetak dana prije održavanja koncerta dogodio se kvar na električnim instalacijama zbog kojega se koncert nije smio održati.

‘Napad na temeljne slobode i prava’

Međutim, organizator je uz pomoć odvjetnika Vladimira Gredelja uspio ishoditi privremenu ovrhu nad dvoranom te ju preuzeo, a koncert je ipak održan.

Kako su čelnici pojedinih braniteljskih udruga koncert prozvali napadom na kršćansko okruženje te javno prijetili da će, ako koncert bude održan, upasti u dvoranu i rastjerati publiku, Gredelj je sročio dopis koji je uputio tadašnjoj premijerki Jadranki Kosor, komisiji EU u RH, Ministarstvu vanjskih poslova, HHO-u i medijima u kojem je alarmirao svekoliku javnost o ugrožavanju temeljnih sloboda i prava čovjeka.

– Neprihvatljiva je ideja da pojedinci i skupine propisuju tko će i što u Hrvatskoj izvoditi na koncertima, kao što je neprihvatljiva ideja da netko svojata grad ili zemlju pod izlikom domoljublja te tako kompromitira napore hrvatske Vlade i mnogih drugih da se Hrvatska svijetu predstavi kao zemlja koja i nakon teških ratnih stradavanja ima snage dići se na noge i nastaviti razvijati dobrosusjedske odnose – pisalo je u dopisu.

Dan prije koncerta javila se i Koordinacija udruga proizašlih iz domovinskog rata te poručila kako bjelovarski branitelji neće javno prosvjedovati, ali su izrazili najoštrije protivljenje najavljenom koncertu.

Koncert se, dakle, ne kraju ipak održao, ali pola zvijezda nije se pojavilo na pozornici jer nisu imale uredne boravišne dozvale. Branitelji nisu upali u dvoranu i rastjerali publiku, a predstavnici gradske vlasti uporno su pokušavali svesti odgovornost za pokušaj sabotaže održavanja koncerta na Gradsko poduzeće za upravljanje športskim objektima.

Striptiz u Domu kulture

– Grad Bjelovar je prvi u ovom dijelu Hrvatske koji je doveo goste iz Srbije, BiH i Makedonije povodom BOK festa, a od njih smo dobili mnogobrojne pohvale o Bjelovaru kao gradu tolerancije – kazao je na sjednici Gradskog vijeća gradonačelnik Korušec i dodao kako će sankcionirati ponašanje upravitelja školsko-sportske dvorane, ali samo zbog toga što je koncert organizirao za vrijeme održavanja drugih manifestacija povodom Dana Grada Bjelovara i Dana bjelovarskog branitelja. Na kraju izlaganja Korušec se našalio kazavši kako se održavanje narodnjačkog koncerta u školsko-sportskoj dvorani može usporediti s organiziranjem striptiza u Domu kulture.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!