Povećan budžet: Županija ove godine osigurala 13 posto više sredstava za potporu manifestacijama

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Bjelovarsko-bilogorska županija od sutra otvara ovogodišnji Javni poziv za dodjelu potpora regionalnim i lokalnim događajima u 2023. godini. Udružili su snage sa županijskom Turističkom zajednicom i osigurali 45 tisuća eura za ovogodišnja događanja.

– To je 13 posto više nego prošle godine. Maksimalna iznos koji neka manifestacija može dobiti je 5,5 tisuća eura. Prijave se počinju zaprimati sutra i mogu se zaprimati 30 dana. Prošle godine, na području naše županije, poduprili smo održavanje 26 manifestacija, a dodijelili smo 300 tisuća kuna. To su manifestacije koje doprinose prepoznatljivosti općina, gradova i županije i svih njezinih posebnosti. Doprinose razvoju turističke ponude, pa se i županija uključila pomoći koliko može – kaže župan Marko Marušić.

Direktor županijske turističke zajednice, Marcel Medak pojasnio je da se na natječaj mogu javiti svi nositelji manifestacija odnosno Turističke zajednice, općine ili udruge u kulturi s maksimalno tri manifestacije.

Rezultati u travnju

-Ove godine smo povećali budžet, nadamo se da će se tako i nastaviti, kako bi manifestacije bile što kvalitetnije. Ipak, postoje jasni kriteriji po kojima se boduje. Tu se gleda karakter događanja, dužina i trajanje manifestacija, koliko su subjekti uložili u samu promociju. Prema broju bodova se rade rangovi, pa pojedine manifestacije dobiju određena sredstva. U travnju ćemo odlučiti tko je sve dobio ove godine sredstva, a nakon toga se potpisuju ugovori o financiranju – pojašnjava Medak i dodaje.

– Cilj je da se kroz sufinanciranje organizatorima omoguće kvalitetniji sadržaji u tim manifestacijama. Prošle godine smo bili jako zadovoljni, te su manifestacije polučile povećani broj gostiju. Jednodnevne manifestacije ne ulaze u turistički promet, već se računaju kao jednodnevni dolasci. No, cilj nam je duž zadržati turiste na području županije, kako bi se time povećala potrošnja, pa se zato bolje boduju manifestacije koje traju duže jer oni automatski generiraju potrebe za smještajem – zaključuje Medak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!