Hrvatski zdravstveni sustav daleko je od idealnog, no za to nije kriv samo Beroš

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Liječnici su za 18. ožujka najavili veliki prosvjed. Nezadovoljni su uvjetima rada u javnim zdravstvenim ustanovama u kojima su zaposleni, smatraju da imaju premale plaće, premalo vremena za pacijente… Od svog ministarstva zahtijevaju promjene, ne kriju da su nezadovoljni aktualnim ministrom Berošem, čiju smjenu pojedinci javno zazivaju. Sve navedeno njihovo je legitimno pravo.

Činjenica jest da je hrvatski zdravstveni sustav daleko je od idealnog i mnoge pritužbe pacijenata i liječnika sasvim su na mjestu. Nemamo dovoljno stručnog kadra, liste čekanja za preglede su duge, brojne bolnice i domovi zdravlja trebaju obnovu… Točna je i činjenica da hrvatski liječnici zaposleni u sustavu javnog zdravstva zaslužuju veće plaće od onih koje trenutno imaju. To ne osporava ni ministar Beroš, koji je ovih dana najavio njihov rast. No, liječnici time nisu zadovoljni i ne odustaju od najavljenog prosvjeda.

Možda se radi o slučajnosti, no zanimljivo je da je nezadovoljstvo liječnika kulminiralo nakon što je ministar Beroš pokazao ozbiljnu namjeru da stane na kraju onima koji se zloupotrebljavaju zdravstveni sustav.

Ma koliko neugodno to bilo čuti predstavnicima liječničkih udruga, danas se sve vrti oko novca i toga nije pošteđeno niti zdravstvo. Mnogi liječnici nisu zadovoljni plaćama koje primaju u sustavu pa spremno zarađuju s strane. I to je sasvim legitimno. Sve dok zbog toga ne pate građani koji liječenje i spas traže upravo u sustavu javnog zdravstva. A upravo se to događa sve češće.

Zdravstveni kuloari bruje o takvim slučajevima. Stomatolozi, primjerice, završavaju kratke tečajeve kako bi svojim pacijentima, uz popravljanje zuba, mogli ponuditi i razne beauty tretmane, poput injekcija botoxa, raznih face liftinga i sličnog. Za novac, i to ne mali, bez specijalizacije stavljaju pacijentima aparatiće za zube i druga pomagala, jednako kao i njihovi kolege koji su, da bi radili isto, specijalizirali ortodonciju tri godine. Sve to masno naplaćuju u privatnim praksama, držeći istovremeno ordinacije u javnom sektoru za koje primaju visoke glavarine iz državnog proračuna. Ne rade to samo stomatolozi. Bolnice su pune kardiologa, radiologa, ginekologa i drugih specijalista koji, osim u općim bolnicama i klinikama, koje im osiguravaju osnovnu plaću, doprinose, božićnice, regrese i druge blagodati javnog sektora, ujedno „fušare“ u privatnim klinikama. U jednoj lokalnoj bolnici digla se buna nakon što je nova ravnateljica najavila da će uvesti kartice za zaposlenike, kako bi se vidjelo kad tko dolazi na posao i kad odlazi s njega. Jer, pojedinci su navodno kod privatnika odlazili već nakon gableca u matičnoj kući.

Beroš je nedavno jasno poručio kako je takvo ponašanje nedopustivo i kako ga neće tolerirati. Nedugo nakon toga stigla je najava prosvjeda, čak i mogućeg štrajka. Nema sumnje da će na prosvjedu u Zagrebu biti liječnika koji svoj posao rade odgovorno, savjesno, za prenisku plaću u nekoj javnoj bolnici ili klinici. No, za veću plaću iz državnog proračuna će prosvjedovati i oni koji u javnom sustavu ne odrade ni ono za što su danas plaćeni. Njihovi su postupci licemjerni i pljuska su Berošu, kolegama koji često povlače za njih i onima koji izdvajaju za njihove plaće, regrese, božićnice. Pacijentima. Hrvatski zdravstveni sustav daleko je od idealnog. A zato su velikim dijelom odgovorni baš takvi liječnici.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!