Bjelovarski srednjoškolci u sedam dana odradili sedam putovanja!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Velika brojka od sedam putovanja u tjedan dana počela je odlaskom naših učenika i nastavnika na putovanje u Portugal radi pete mobilnosti u sklopu Erasmus+ projekta “Long live cultural diversity”. Nakon ispunjenog dana u Lisabonu, putnici su stigli u predivan grad na obali Nazaré koji su i razgledali. Učenici svih zemalja prezentirali su tradicionalne pjesme i plesove, što je bila i tema ove mobilnosti, a učenici TUPŠ-a su naš kraj predstavili narodnom nošnjom bilogorskog kraja koju je svojim rukama izradio nastavnik TUPŠ-a Igor Grgić prije 13 godina, te pjesmom na bisernici “Sirota sam ja”, ali i bećarcem. Učenici i nastavnici iz drugih zemalja mogli su vidjeti i dude koje su im predstavili učenici TUPŠ-a. U narednim danima upoznali su grad Coimbra- najvažnijje nacionalno sveučilišno središte, posjetili „Portugal za male“, uživali u Fado glazbi, te učili o povijesti Portugala.

U sklopu projekta ReCeZa- Regionalni Centar Zabok, učenici i nastavnici TUPŠ-a bili su na studijskim putovanjima te su pet destinacija: Osijek, Opatija, Poreč i Rovinj i Mali Lošinj.

U Opatiji su učenici i nastavnici slušali o ustroju, strukturi, organizaciji i načinu poslovanja kompanije Liburnija Rivijera hoteli. Sudionici su imali priliku vidjeti kako funkcionira hotel s četiri zvjezdice u privlačnoj i cjelogodišnjoj destinaciji. Razgledali su Opatiju, posjetili lokalne OPG-ove i interaktivni centar u Parku prirode Učka te slušali predavanje o razvoju karijere i zapošljavanju u Liburnija Rivijera hotelima. Učenici su imali priliku ostvariti direktno kontakt u vezi sezonskog zapošljavanja.

Ekipa koja je posjetila Osijek razgledali su grad, lokalne OPG-ove te su upoznati s njihovim radom jer imaju i restorane i sobe. Prisustvovali su informacijskoj radionici u Regionalnom centru kompetencija Osijek, a nakon toga su jedni za druge spremali razna jela. Sudjelovali su na raznim radionicama i predavanjima te su posjetili i pivovaru u kojoj su dobili sve informacije vezane za poslovanje pivovare te proizvodnju piva.

U Poreču je treća skupina učenika i nastavnika TUPŠ-a posjetila hotelsko poduzeće Valamar te su upoznati s hotelom, hotelskim poslovanjem, organizacijskom strukturom i ustrojem, radom kuhinje i restorana. Imali su priliku razgledati Poreč, ali i na organiziranoj radionici čuti o razvoju karijere i zapošljavanju u kompaniji Valamar.

Karnevalskoj povorci Malog Lošinja prisustvovala je još jedna skupina naših učenika i nastavnika, ali i prekrasnim čarima tog mjesta i Velog Lošinja. U Lječilištu Veli Lošinj slušali su predavanje „Dobro dupini u Jadranskom moru“, upoznati su s radom Instituta Plavi svijet i svim zanimljivostima o dupinima. Kao i na svim drugim putovanjima, a u skladu sa smjerovima koje pohađaju učenici TUPŠ-a, prezentiran im je rad hotela u kojem su bili smješteni te su sudjelovali u radionici za razvoj karijera.

Turistički biser Istre, Rovinj, bio je odredište pete ekipe TUPŠ-a. Slušali su predavanje o ribama, rakovima i školjkama Jadranskog mora, obišli Rovinj te su upoznati s radom Maistre hotels&resorts turističkih objekata. Učenici TUPŠ-a pozvani su da im se jave nakon završetka školovanja radi zapošljavanja. Posjetili su stanciju Collis i uživali u pogledu i ponuđenim proizvodima.

I za kraj, putovanje na Cipar. Naime, nastavnice TUPŠ-a posjetile su partnersku organizaciju u sklopu projekta „Idemo dalje!“ te su prisustvovale sastanku s partnerima, imale predavanje o povijesti Cipra, ciparskom edukacijskom sustavu te su obišle potencijalna radna mjesta za učenike smjera kuhar i hotelijersko-turistički tehničar koji će obaviti ljetnu stručnu praksu u kuhinji, recepciji i posluživanju. Praksa je za svih osam učenika dogovorena u jednom od najboljih hotela na Cipru s 5*.

Tekst i foto: TUPŠ Bjelovar


PODIJELI S PRIJATELJIMA!