[FOTO] Pakračani se mimohodom prisjetili herojske borbe za svoj grad i Hrvatsku

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

U Pakracu je danas održano središnje obilježavanje 32. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj. Svečanost je započela u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije svetom misom za sve one poginule i preminule hrvatske branitelje koji su svoje živote i mladost utkali u temelje današnje države, a koju je predvodio mons. dr. Antun Škvorčević, požeški biskup.

Nakon misnog slavlja oformljen je „Mimohod pobjednika“ kojeg su sačinjavali predstavnici policije, povijesnih postrojbi, pripadnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Pakraca i Lipika, ali i čitave Hrvatske, kao i predstavnici državnih, županijskih i lokalnih vlasti, zajedno s prisutnim građanima.

Mimohod, u sklopu kojeg je nošena i razvijena velika hrvatska zastava, kretao se pakračkim ulicama sve do Spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima smještenom na Trgu bana Josipa Jelačića. Ondje je odana počast i položeni su vijenci u spomen na sve poginule i preminule hrvatske branitelje.

Svečani program obilježavanja 32. obljetnice početka Domovinskog rata u Republici Hrvatskoj nastavljen je u Hrvatskom domu „Dr. Franjo Tuđman“, a započeo je hrvatskom himnom u izvedbi policijske klape Sveti Mihovil iz Splita. Potom su uslijedili govori uvaženih uzvanika koji su se obratili okupljenim braniteljima, sudionicima događanja iz ožujka 1991., predstavnicima HV-a i MUP-a te predstavnicima državnih institucija i čelnicima lokalne i područne samouprave.

U ime domaćina i organizatora ovog obilježavanje skupu se prva obratila pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević.

„Nalazimo se na mjestu gdje je prije 32 godine započeo Domovinski rat u Hrvatskoj. Tih se dana ovdje osjećalo zajedništvo hrvatskog naroda, ali i pripadnika nacionalnih manjina koje su živjele, a i danas žive na području Pakraca. Nažalost, jedan dio srpske nacionalne manjine Pakrac nije prihvaćao kao hrvatski grad, a ni Republiku Hrvatsku kao svoju domovinu. Bio je to prvi oružani sukob na području naše zemlje, a pola godina kasnije Pakrac je postao jedno od najkrvavijih, ali i najključnijih bojišta Domovinskog rata“, istaknula je uvodno gradonačelnica Blažević te dodala kako zahvaljujući hrabrosti i odvažnosti svih hrvatskih branitelja nikad nije ostvaren cilj velikosrpskih ideja da zauzmu Pakrac koji su branili branitelji s područja čitave naše domovine.

Stoga je naglasila kako Pakrac nije samo grad Pakračana, nego i svih onih koji su ovdje bili 1991. godine te sudjelovali u njegovoj obrani.

„Zbog svega ovoga navedenog, zbog naše budućnosti, moramo cijeniti našu prošlost. Zbog toga vam i ovom prigodom poručujem da pričate, pišete, snimate i podučavate o prošlosti našeg hrabrog naroda jer time pokazujete put našoj mladosti kamo treba ići.“, rekla je obraćajući se braniteljskoj populaciji.

„Pakrac je danas grad okrenut budućnosti. Još uvijek ga obnavljamo, a na nama je obveza da Pakrac i Republika Hrvatska budu baš onakvi kakvima su ih zamišljali hrvatski branitelji.“, zaključila je svoje obraćanje gradonačelnica, zahvalivši ministru Medevedu na tome što je u samom centru Pakraca izgrađeno spomen obilježje na kojem se može pokloniti svakom hrvatskom branitelju.

U ime sudionika akcija tih dana govorio je general zbora Josip Lucić, pripadnik udruge „Tigar 90/91 Rakitje, rekavši kako je voljom hrvatskog naroda i snagom hrvatske policije i vojske Hrvatska posljednje 33 godine ostvarila sve svoje državne i političke ciljeve te živjela u miru na korist svih svojih građana.

„Danas kad se nad Europom i svijetom opasnost rata u Ukrajini, mi hrvatski dragovoljci, specijalci, policajci i vojnici, iako u poznim godinama, dužni smo čuvati ideju na kojoj je prvi hrvatski predsjednik dr. Tuđman ujedinio naš narod. Dužni smo zrelo i odgovorno čuvati to djelo za koje je hrvatski narod tijekom povijesti, a posebno u Domovinskom ratu, platio visoku cijenu u poginulim, nestalim, ranjenim i umrlim braniteljima i civilima. Mi svi smo temelj hrvatske državnosti i garancija mira i budućnosti naše djece i unuka.“, naglasio je general Lucić.

Ante Deur, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, istaknuo je kako je postojala generacija koja je imala hrabrosti i ponosa suprotstaviti se nadmoćnijoj sili.

„Danas i nakon 32 godine još uvijek smo svjesni da mnoge majke traže svoju djecu, supruge muževe, a mnoga djeca svoje očeve nisu ni upoznala. To je nešto što mi kao generacije ne smijemo zaboraviti jer mi smo svjedoci toga vremena. Mi to nasljeđe moramo prenositi dalje, bez obzira u kojoj političkoj opciji bili. Ovo je mjesto gdje se svi isto klanjamo, mjesto gdje se poklanjamo najvećoj hrabrosti i srcu u povijesti hrvatskoga naroda. Mi smo ti koji smo uspjeli ostvariti san, dobiti svoju državu. Ne dopustimo da pojedinci rade podjele, ne dopustimo da zaboravimo i radimo ono što je najbolje za hrvatskog čovjeka.“, dodao je Deur.

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, obraćajući se okupljenima, istaknuo je kako je Domovinski rat u Pakracu započeo skidanjem hrvatske zastave sa zgrade policijske postaje i tadašnje Općine te postavljanjem srpske zastave, koja ovdje, kako je i naglasio, nikada nije pripadala nit će pripadati.

„Pobunjenici su imali namjeru rušiti institucije Republike Hrvatske i njezinu demokratski izabranu vlast. Ovo je prigoda da se i nakon 32 godine prisjetimo te spirale nasilja koja je dovela do ratne agresije na tada mladu hrvatsku demokraciju te na početak obrane.“, rekao je ministar Medved.

On je ovom prigodom izrazio posebnu zahvalu svima onima koji su tada sudjelovali na intervenciji, ovdje u Pakracu, gradu koji je u kolovozu 1991. godine bio ponovno napadnut te nakon gotovo četiri godine bio na prvoj crti, sve do operacije Bljesak. Nastavljajući svoj govor, ministar je rekao kako ta zahvalnost hrvatskim braniteljima nije samo deklaratorna, nego se odražava sadržajno i konkretno nizom mjera koje hrvatska Vlada prepoznaje kao dug najzaslužnijima za slobodu koju danas imamo.

„Neizmjerno sam ponosan što sam dio tog naraštaja, kao pripadnik postrojbe koja je prije 32 godine ovdje, u Pakracu zajedno s drugim postrojbama pokazala snagu hrvatskog jedinstva.“, rekao je ministar te naglasio – „Mi smo pobjednici u Domovinskom ratu“!

Ministar je kazao kako nas je taj Domovinski rat trajno obilježio, a najveći prioritet je traganje za nestalim osobama.

„Danas ovdje u Pakracu želim posebno naglasiti kako među brojnim žrtvama velikosrpske agresije naše misli i molitve su posebno usmjerene prema hrvatskom mirotvorcu i mučeniku dr. Ivanu Šreteru, koji je otet i zlostavljan, a potom je nestao, unatoč svojim pomirljivim porukama. Činili smo i nastavit ćemo činiti napore u pronalasku dr. Šretera, ali i svih nestalih osoba.“.

Ministar je svoj govor zaključio važnošću prenošenja istine na mlade generacije, što je program koji se provodi u okviru Memorijalnog centra Domovinskog rata  u sklopu kojeg su povezani svi ratom stradali gradovi. (mk)


PODIJELI S PRIJATELJIMA!