Brajdić na OPG-u Prespi: ‘Poljoprivrednicima za poticaje na raspolaganju više od 109 tisuća eura’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Grad Bjelovar u 2022. godini proveo je Javni poziv za poljoprivrednike unutar kojega je osmišljeno 19 mjera, a uskoro kreće i novi Javni poziv za potpore u 2023. godini. 

Jedan od dugogodišnjih korisnika mjera je i OPG Josip Krčelj u Prespi kojeg je danas posjetio dogradonačelnik Igor Brajdić. 

-Najbolji poticaj zapravo u poljoprivredi nije poticaj po hektaru kao što se to uvijek nekada davalo kod nas u Hrvatskoj, već je to spoj naših učenika u osnovnim školama i vrtićima s našim poljoprivrednicima. Prije pet godina kada smo došli u Gradsku upravu, Josip je imalo malo nepovjerenja prema nama po pitanju poticaja, ali Josip mi se sada sve manje javlja i pita za poticaje što znači da je jako dobra situacija – kazao je zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić i dodaje. 

Mladi odlaze iz Prespe u Njemačku

-Josip je dobio 30-ak tisuća kuna poticaja za umjetno osjemenjivanje plotkinja. Nije to veliki novac u odnosu na ogroman posao koji Josip radi ovdje na selu u Prespi pokraj Bjelovara, ali on i ostali mogu biti sigurni da će potpora biti – kazao je Brajdić koji je dodao da je Grad prošle godine na raspolaganje za poticaje u poljoprivredi izdvojio 869 tisuća kuna te da su se 204 poljoprivrednika aplicirala na mjere. 

-Odlično surađujemo s poljoprivrednicima, imaju povjerenje u nas i ove godine će na raspolaganju za poticaje biti nešto više od 109 tisuća eura. Inače, sve mjere donosimo u suradnji s poljoprivrednicima. Stalno smo na terenu i poljoprivrednici su ti koji kreiraju gradske mjere – kazao je dogradonačelnik Brajdić. 

Josip Krčelj vlasnik je OPG-a u Prespi. 

-Ove mjere nam znače puno jer mljekarstvo je najteža grana od svih. Malo nas i ima, već su svi odustali, mi nismo i ovo nam znači puno. Inače, imamo 21 kravu i nešto svinja i ovaca. Bavimo se malo i ratarstvom. Što se tiče mlijeka, imamo dnevno oko 200 litara, zadnji obračun je bio 68 centi – kazao je Krčelj i dodaje. 

-U Prespi mladih više nema, svi su otišli u Njemačku. Unazad pet godina ih je otišlo sigurno 30-ak. Krave više nitko ne drži, a možda dvije kuće drže svinje – kazao je Krčelj.  


PODIJELI S PRIJATELJIMA!