Prvi u županiji: Velika Pisanica i Veliki Grđevac spojili komunalije

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Načelnik Velike Pisanice Fredi Pali i načelnik Velikog Grđevca Tomislav Pavlečić danas su potpisali sporazum o zajedničkom obavljanju poslova iz samoupravnog djelokruga putem trgovačkog društva Veliki Grđevac  d.o.o.

Tako su dva načelnika postali pioniri u spajanju općinskih komunalija u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji.

Da budemo precizni, zajedničko obavljanje poslova iz samoupravnog djelokruga ugovornih strana koje će obavljati trgovačko društvo podrazumijeva – održavanje javnih zelenih površina, održavanje groblja, mrtvačnica unutar groblja i pripadajuće infrastrukture, održavanje građevina, uređaja i predmeta javne namjene, održavanje čistoće javnih površina u ljetnim i zimskim uvjetima,  usluge ukopa pokojnika, obavljanje dimnjačarskih poslova kao i obavljanje svih ostalih poslova za koje je uobičajeno da ih obavljaju društva za javno-komunalne poslove.

-Danas je poseban dan za naše općine. Dogovorili smo konstruktivno spajanje naših dva poduzeća. Načelnik Fredi i ja smo došli na ovu ideju i na kraju ju sada i realiziramo i prvi smo možda u Hrvatskoj koji na ovakav način spajamo dva komunalna poduzeća gdje bi kroz neke mjere koje nam pruža ministarstvo financija samim time osigurali lakše i bolje poslovanje – kazao je načelnik Velikog Grđevca Tomislav Pavlečić i dodaje. 

Jedan direktor umjesto dva

-Doći će do smanjenja jednog radnog mjesta direktora. Računovodstvo i knjigovodstvo će se spojiti u jedno i samim time ćemo ušparati, a s druge strane će nas ministarstvo poticati na sve radnje koje bi se događale u poslovima koje to komunalno poduzeće obavlja – istaknuo je načelnik Pavlečić. 

Načelnik Velike Pisanice Fredi Pali zahvalio se načelnik Pavlečiću i općinskom vijeću Velikog Grđevca što su  prihvatili njegovu inicijativu za spajanje komunalija. 

-Više od šest mjeseci smo razgovarali o ideji spajanja naših komunalnih poduzeća. Na kraju krajeva i Vlada Republike Hrvatske je kroz ministarstva financija raspisala natječaj odnosno pokušavaju omogućiti svim lokalnim jedinicama da si olakšaju poslovanje – kazao je načelnik Pali i dodaje. 

-Na tržištu rada je sve manje radne snage, mi smo to uvidjeli i došli smo na ovu ideju i danas smo potpisali taj sporazum. Svi naši zaposlenici će prijeći u novo poduzeće u Grđevcu, znači neće biti otpuštanja radne snage. Ali sada budemo efikasniji, racionalniji i kažem zašto moraju biti dva direktora kada može biti jedan. Dakle, za dvije lokalne jedinice kao što su Velika Pisanica i Veliki Grđevac jedno komunalno poduzeće je dovoljno – rekao je načelnik Pali i otkrio je da se ozbiljno razmišlja o spajanju vrtića u Grđevcu i Pisanici. 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!