I. Žganec: Cilj je bio da djeci znakovi budu jasni i razumljivi. Mislim da sam uspio u tome…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ivan Žganec autor je slikovnice ‘Abeceda hrvatskog znakovnog jezika’ čiji je nakladnik Narodna knjižnica ‘Petar Preradović’. 

Budući da nedostaje literature koja bi pomogla u učenju znakovnog jezika ova slikovnica pokazala se kao pun pogodak. 

-Abeceda znakovnog jezika je slikovnica namijenjena mlađem uzrastu, ali je mogu koristiti i odrasli za učenje. No, prije svega je osmišljena da bude zanimljiva djeci i zato sam koristio životinje u slikovnici. Cilj je bio da znakovi budu jasni i razumljivi djeci, a tako naravno i odraslima – kazao je Žganec kojeg smo upitali kako je došao na ideju izrade slikovnice i koliko mu je trebalo vremena da ju završi. 

-Pa ideja je došla sama od sebe, zapravo najviše zbog toga što nema mnogo takve literature i što je ona potrebna. Radio sam na njoj godinu dana, ali uglavnom kada sam uspio naći slobodnog vremena – kazao nam je Žganec koji iza sebe već ima nekoliko uspješnih knjiga.

Žganec je inače i dugogodišnji volonter u programu ‘Govorimo znakovni’ kojeg bjelovarska knjižnica provodi u suradnji s Udrugom osoba oštećenog sluha Bjelovarsko-bilogorske županije. 

-Imali smo mnogo radionica prije covida, djeci je to bilo jako zanimljivo, ali i korisno. Oni brzo uče, pogotovo kroz nešto što im je i zabavno i to je bilo odlično iskustvo – kazao je Žganec.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!