Što o neradnoj nedjelji kažu oni kojima će i taj dan i nakon srpnja biti – radni?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Prođe li novi Zakon o trgovini, trgovine i pekarnice od srpnja većinu nedjelja više neće raditi što znači da ćemo morati promijeniti svoje šoping navike, ali neke navike će i nakon prvog srpnja moći ostati netaknute. Trgovci i trgovkinje naime nisu jedini koji rade nedjeljom. Na stranu interventne službe za koje ne može biti iznimaka ni poštede, ali nedjeljom primjerice rade i kafići, pojedini restorani, neke tvornice, kina, javni prijevoz, pa se ne može ne postaviti pitanje da kada se već govori o zabrani rada nedjeljom ne bi li se ona trebala proširiti na sve? To nije tako jednostavno ističe predsjednik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Mladen Novosel. To je, kaže, i pitanje tradicije. I u nekim drugim vremenima trgovine nedjeljom nisu radile, ali primjerice hoteli, a po potrebi i neke tvornice jesu i to se smatralo normalnim. Kod nas se to u međuvremenu promijenilo, ali u nekim drugim EU zemljama ćete i danas nedjeljom naići na zatvorena vrata trgovina.

-U svim zemljama zapadne Europe u kojima je standard daleko veći nego što je u Hrvatskoj, primjerice u Belgiji, Njemačkoj, Austriji se ne radi nedjeljom i ne radi se poslije 18 sati, vi u Bruxellesu ne možete poslije 18 sati ništa kupiti i to je normalno – navodi zapadnoeuropsku praksu Novosel i dodaje kako je većina hrvatskih građana u anketama izjavila da se slaže s ograničavanjem rada nedjeljom trgovinama zbog čega se ne može reći da su radnici/e u trgovinama stavljeni u povoljniji položaj od radnika/ca u drugim sektorima.

Mladen Novosel

Jedan od sektora koji radi nedjeljom je ugostiteljstvo. I ponedjeljkom, srijedom i nedjeljom će vam kavu poslužiti i Mateo Ledinski. Iako je sam preuzeo kafić i dalje radi iza šanka, a rad nedjeljom mu je, kaže, normalan.

-To je sastavni dio posla, mi smo i kao klinci na praksi i dok sam kao sezonac radio, radili smo od jutra do sutra. Nije mi to problem, završio sam tu školu i znam da se radi nedjeljom, a i danas se u ugostiteljstvu ne može ne raditi nedjeljom. Otvorio sam i na blagdane i radio sam sam – kaže Ledinski i napominje kako se ostali djelatnici kafića i on dogovaraju kako bi odrađivali podjednake smjene i kako ne bi samo jedan radio nedjeljom.

Na to da nedjelje ne ‘zapadnu’ iste radnike paze i u bjelovarskom Komunalcu za čije radnike, odnosno dio njih, je to također normalan radni dan.

-U pravilu nedjeljom ujutro rade dvojica naših radnika, čistača ulice pri čemu je jedan na pražnjenju košarica i vozač čistilice, a poslijepodne je samo jedan čistač za košarice koje svima stvaraju problem kada vide da su pretrpane ili u posljednje vrijeme nestaju – navodi šefica Komunalca Bjelovar Ivana Jurković Piščević.

Ivana Jurković Piščević

No, u budućnosti će gledati da se taj rad nedjeljama, odnosno vikendima ipak svede na minimum.

-Građani su navikli na određeni standard i primjerice kada je Terezijana naši radnici do 8 ujutro već očiste cijeli grad, a da nema toga onda bi bilo puno komentara da kako je grad prljav. Standard čistog grada treba održati, ali se treba napraviti i preraspodjela rada – ističe Jurković Piščević.

Radnici se izmjenjuju pri čemu se, ističe Jurković Piščević, pazi i na to da se poštuju odredbe o dnevnom i tjednom odmoru, ali i da im se rad nedjeljom plaća 50 posto više. Prema novim zakonskim propisima bi svi koje zapadne radna nedjelja (jer neke usluge poput javnog prijevoza ne mogu biti stavljene na pauzu) za nju trebali biti i više plaćeni.

-Rad nedjeljom je do sada bio dodatno plaćan kroz pravilnike o radu, ugovore ili kolektivne ugovore. Sa zadnjim izmjenama Zakona o radu je rad nedjeljom uveden kao kategorija koja se mora plaćati 50 posto više što znači da se to odnosi na sve zaposlene radnike bez obzira na to u kojem sektoru rade i bez obzira na to kako su do sada to imali ugovoreno – ističe Novosel.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!