Striček Alen već deset godina ruši predrasude, a vrtićarci ga obožavaju!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Društvo u kojem živimo dijeli poslove na “muške” i “ženske”, no modernije doba, ali i nedostatak radne snage, polako je počeo razbijati te predrasude. Stoga, zašto žena ne bi mogla biti vozačica kamiona ili raditi na “baušteli”? Isto tako, zašto muškarac ne bi mogao biti frizer ili odgojitelj u vrtiću?

Predrasudu da postoji “patrijarhalno tržište rada” ruši Grubišnopoljac Alen Kanjka, odgojitelj u Dječjem vrtiću “Tratinčica” u Grubišnom Polju. Striček, kako ga djeca zovu, u vrtiću radi gotovo deset godina, a djecu je počeo odgajati sa samo 23 godine.

– Moja priča u vrtiću počela je prije nekih desetak godina kada sam morao obavljati praksu za fakultet Predškolskog odgoja i obrazovanja. Odmah nakon što sam završio fakultet, dobio sam posao i tu se zadržao – rekao je Kanjka.

Posao odgojitelja nije mu bio prvi izbor, a sve se dogodilo slučajno.

– Htio sam upisati Fakultet političkih znanosti, no kako tamo nisam upao, kolegica me na nagovor pozvala u Petrinju gdje je bilo još mjesta na odsjeku Učiteljskog fakulteta. Probao sam i godinu po godinu i uz praksu, ostao sam u tom zanimanju koje mi se svidjelo. Na sreću, odmah pri završetku posla, dobio sam i posao u grubišnopoljskom vrtiću – dodaje.

Djeci je, kaže, svejedno je li im odgojitelj muškarac ili žena.

– Mislim da je djeci svejedno. Ja im možda idem više pod ulogu oca kao što odgojiteljice idu pod ulogu majke. Tako da oni u tome nisu vidjeli nikakav problem, samo im je potrebno pružiti pažnju. Što se tiče kolegica, one su me također odlično prihvatile kao i ravnateljica te tehničko osoblje. Svi su mi pomogli od samog početka i imam samo lijepa iskustva – rekao je Kanjka.

Kanjka je trenutačno s trogodišnjacima, ali tijekom godina rada prošao je kroz sve dobne skupine.

– Svaka grupa je zahtjevna na svoj način. S manjima možda ima više fizičkog posla dok predškolci zahtijevaju opet svoje, učenje, odlazak na priredbe i slično. Na kraju krajeva, djeca nam dokazuju jesu li zadovoljna ili nisu, a mi se po njima mjerimo – dodaje.

S predrasudama se, kaže, nije susreo. No, šalu na svoj način ipak je znao primiti.

– Iz male smo sredine, no mogu reći da su me svi prihvatili od samog početka. Malo je tu bilo neke šale u početku i neki su bili skeptični, ali svi su kasnije vidjeli da je moj rad u vrtiću potpuno normalna pojava. Uostalom, najvažnije je bilo da su me djeca dobro prihvatila – kaže.

Kao nogometni trener mlađih uzrasnih kategorija vodi i sportske radionice.

– Uključit ću se u Olimpijadu dječjih vrtića tako što ću djecu pripremati za Olimpijadu. Isto tako, treniram nogomet za vrtićke uzraste, ali odvojeno, u školi nogometa – navodi.

Uz sportske radionice, brojne su druge aktivnosti koje Kanjka sa svojim vrtićarcima mora pratiti.

– Svakodnevno, iz tjedna u tjedan, imamo razne aktivnosti. Pratimo godišnja doba, važne datume i događanja. No, također kako s kojom grupom. Dok oni manji takve aktivnosti slabo razumiju, predškolci su u takve aktivnosti uključeni u potpunosti – rekao je Kanjka.

Striček Alen za sve svoje buduće kolege ima poruku.

– Bitno je posao voljeti kao i rad s djecom. Ne vidim razlog zašto muškarci ne bi mogli biti odgojitelji u vrtiću ili zašto žene ne bi mogle raditi neke takozvane “muške” poslove. Samo volja i htijenje, a sve ostalo će doći na svoje – zaključuje.

FOTO: Dječji vrtić “Tratinčica”


PODIJELI S PRIJATELJIMA!