Je li stala izgradnja brze ceste i zašto na gradilištu nema strojeva?

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Gradilište brze ceste prema Bjelovaru ponovno je prazno, no razlog nije u lošim vremenskim uvjetima, nego u novom valu poskupljenja materijala i sve težoj dostupnosti radne snage. Naime, ponovno je zaprijetio već viđen scenarij kada su od veljače sve do rujna prošle godine strojevi stajali uslijed nedostatka dogovora o tomu hoće li teret viših cijena podnijeti naručitelj, Hrvatske ceste ili izvođač radova, a u ovom slučaju to su tvrtke Kamgrad i Pedom asfalti.

U političkim kuloarima već su počele kružiti priče da zbog nepomirljivih razlika između ugovaratelja i izvođača radova postoji velika mogućnost raskida ugovora, a samim tim i nova višegodišnja odgoda dovršetka izgradnje „ceste zvane čežnja” koju Bjelovarčani zajedno s ostatkom Hrvatske čekaju već desetljećima.

Podsjetimo, posljednji put „gordijski čvor” presjekao je sada već bivši ministar graditeljstva Ivan Paladina i nakon toga hrvatski premijer Andrej Plenković u društvu brojnih ministara, a prvenstveno ministra prometa Olega Butkovića, na Dan Grada Bjelovara ponosno je najavio dovršetak izgradnje preostalih desetak kilometara brze ceste do proljeća 2024. godine.

U međuvremenu su zbog povećanog obima poslova u građevinskom sektoru cijene nastavile divljati, a na spomenutoj dionici bilo je sve manje građevinskih strojeva i radnika. Iz Hrvatskih cesta uvjeravaju nas da je problem sada riješen, ali i da će rokovi izgradnje ipak biti neznatno pomaknuti.

„Slijedom eskalacije na tržištu kao i nedostatka materijala i radne snage, izvođač radova imao je određenih problema s podugovaranjem asfalterskih radova, a što je utjecalo na dinamiku. Nastavno na isto, dinamika gradilišta trenutno nije sukladna prethodnim planovima, sporija je, međutim provele su se sve aktivnosti kako kašnjenje ne bi u konačnici utjecalo u velikoj mjeri na rok. Sukladno trenutnom stanju projekt neće biti završen do kraja travnja, već do početka ljeta”, odgovorili su na naš upit iz Hrvatskih cesta.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!