Učenici osnovnih i srednjih škola BBŽ okušali se u vizualnoj umjetnosti. Evo tko ide na državno!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – U bjelovarskom Gradskom muzeju održana je Županijska izložba učenika osnovnih i srednjih škola iz područja vizualnih umjetnosti i dizajna. Inače, natjecanje organizira Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Agencija za odgoj i obrazovanje. Učenici osnovnih škola za temu su imali “Ples”, a učenici srednjih škola “Ljudsko tijelo i plesne pokrete”.

Po prvi puta učenici su se natjecali izradom zadatka u digitalnom formatu, uporabom informacijske tehnologije; na zadanu temu trebali su snimiti digitalnu animaciju u trajanju od 15 do 30 sekundi. Cilj zadatka bio je promicanje likovne i vizualne umjetnosti istraživanjem suodnosa različitih umjetničkih područja.

– Sve je prošlo odlično, ali mislim da smo na prvu svi bili nekako razočarani s obzirom na to da se prvi puta radila digitalna animacija. Nije da smo se s time manje susretali, ali možda nemaju sva djeca iste preduvjete za napraviti takav rad. Osim toga, nije nam tehnička podrška bila toliko dobra tako da je tehnički gledano sve bilo malo zahtjevnije. No, na kraju su se djeca sjajno snašla, a radovi su jako lijepi – rekla je Vlatka Ileković, voditeljica Županijskog stručnog vijeća Likovne kulture i likovne umjetnosti Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kategorija 1A – tema Ples

Zadatak za učenike bio je napraviti animaciju (u programu FlipaClip) u trajanju od 15 do 30 sekundi, kojom će se pomoću jednog odabranog kontrasta boje prema boji prikazati kretanje dvodimenzionalnih likova (geometrijskih i/ili slobodnih) kako bi se postigao ritam na plohi.

Kategorija 2A – tema Ljudsko tijelo i plesni pokret

Zadatak je bio istražiti temu plesa u likovnim djelima, oblikovati žičanu figuru u plesnom pokretu i animirati je, u pisanome obliku interpretirati analizirano umjetničko djelo i tematsku i sadržajnu povezanost vlastite ideje s izabranim likovnim djelom.

Povjerenstvo je odabralo po tri najuspješnija rada iz osnovnih i srednjih škola, a na prvom mjestu našao se rad Lane Tutić iz bjelovarske gimnazije.

– Izrađivala sam malu plesačicu odnosno balerinu. Htjela sam da jedno takvo djelo koje je, možemo reći, statua jednostavno dođe u život i među nas. Htjela sam pružiti priliku maloj balerini da po prvi puta zapleše. Nisam očekivala prvo mjesto jer prvotna želja mi je bila samo izraziti svoju maštu i kreativnost. Rad mi je predložen za Državno natjecanje, no to mi je manje više nebitno, bitno je da sam oživjela balerinu – rekla je Lana čiji je mentor bio Hrvoje Baltić.

Poredak učenika srednjih škola:

1. Lana Tutić, Gimnazija Bjelovar, mentor Hrvoje Baltić, osvojenih 20 bodova,
2. Lucija Lukić, Gimnazija Bjelovar, mentor Hrvoje Baltić, osvojenih 19 bodova,
3. Mihael Petrinić, Gimnazija Daruvar, mentorica Gordana Grgić, osvojenih 18 bodova,
4. Eva Benčak Radošević, Gimnazija Bjelovar, mentor Hrvoje Baltić, osvojenih 17 bodova,
5. Lukas Lujanac, Gimnazija Daruvar, mentorica Gordana Grgić, osvojenih 16 bodova,
6. Lana Vitina, Gimnazija Daruvar, mentorica Gordana Grgić, osvojenih 15 bodova.

Na drugom mjestu među radovima osnovnoškolaca našao se radi Elle Rad iz Osnovne škole Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje.

– Na mom radu nalaze se samo tri boje – crvena, žuta i plava. Dva su geometrijska lika te jedan lik koji podsjeća na “fleku”. Jako sam zadovoljna drugim mjesto. Volim se likovno izražavati i u slobodno vrijeme, ali naravno kada imam vremena i kada želim. Posebno volim izrađivati animacije – rekla je Ella čija je mentorica bila Martina Butković.

Laura Opačić iz II. OŠ Bjelovar našla se na osmom mjestu.

– U mom radu krugovi su plesali u krug. Zadovoljna sam svojim rezultatom, posebno zato što prošle godine nisam prošla ni na Županijsko natjecanje. U slobodno vrijeme bavim se slikanjem, a najviše volim ulje na platnu. Na natjecanju sam se prvi put susrela s izradom animacija, ali voljela bih to ponoviti jer svi su radovi sjajno ispali – rekla je Laura čija je mentorica bila Vlatka Ileković.

Poredak učenika osnovnih škola:

1. Rea Baruškin, II. OŠ Bjelovar, mentorica Vlatka Ileković, osvojenih 20 bodova,
2. Ella Rad, OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje, mentorica Martina Butković, osvojenih 19 bodova,
3. Petra Viščević, IV. OŠ Bjelovar, mentorica Dijana Pertunaj, osvojenih 18 bodova,
4. Valentin Mrkonja, OŠ Garešnica, mentorica Andrea Gašparec Dražić, osvojenih 17 bodova,
5. Marta Kršul, I. OŠ Bjelovar, mentorica Lorena Buršić Lukić, osvojenih 16 bodova,
6. Ella Smiljić, OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje, mentorica Martina Butković, osvojenih 16 bodova,
7. Vanja Kozina, OŠ Ivana Nepomuka Jemeršića Grubišno Polje, mentorica Martina Butković, osvojenih 15 bodova,
8. Laura Opačić, II. OŠ Bjelovar, mentorica Vlatka Ileković, osvojenih 14 bodova,
9. Petar Šanteković, II. OŠ Bjelovar, mentorica Vlatka Ileković, osvojenih 14 bodova.

Ove školske godine na natjecanju je sudjelovalo 18 osnovnih i četiri srednje škole.

Prosudbeno povjerenstvo činili su Mato Gereci, akademski slikar, profesor likovne kulture; Zdravko Damjanović, profesor likovne kulture; Milan Pavlović, akademski slikar; Ines Kapša, profesorica psihologije, predsjednica Povjerenstva.

Prva tri rada u osnovnim i srednjim školama bit će poslana na Državnu razinu natjecanja. Škola domaćin, II. OŠ Bjelovar, zahvalila se svima i čestitala na ostvarenim rezultatima.

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!