Hrebak: Bjelovar i županija imaju velike potencijale za suradnju s Alžirom

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Na poziv predsjednika Odbora za vanjske poslove, suradnju i migracije Nacionalne narodne skupštine Demokratske Narodne Republike Alžir u službenom posjetu toj državi boravi Izaslanstvo Hrvatskoga sabora koje predvodi predsjednik Odbora za vanjsku politiku Gari Capelli uz članove Odbora Ivanu Posavec Krivec i Andru Krstulovića Oparu te voditelja Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Alžir, bjelovarskog gradonačelnika Darija Hrebaka.

-Alžir je najveća afrička zemlja i predstavlja vrata Europi prema ostatku Afrike. Sa svojih oko 45 milijuna stanovnika zanimljiv je vanjskotrgovinski partner Hrvatskoj. Tijekom sastanka, iskazan je interes za razvoj turizma u Alžiru, a Hrvatsku se gleda kao iznimno razvijenu turističku zemlju koja ima veliko iskustvo i znanje u turizmu koje može prenijeti Alžiru. Bogatstvo prirodnim resursima poput nafte i prirodnog plina glavna je prednost Alžira na čemu temelje velikim dijelom svoju ekonomiju – istaknuo je saborski zastupnik i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak, dodajući kako se u zadnje tri godine intenzivirala suradnja Alžira i Hrvatske na diplomatskoj razini kao nikada do sada, čak do ministarske razine.

-S obzirom da su u prošlosti mnoge Hrvatske firme uspješno poslovale na području Alžira, postoji povijest odnosa i doista postoji šansa da se ta suradnja, pogotovo na području gospodarstva i turizma obnovi na obostranu korist i Hrvatske i Alžira. Meni je važno kao voditelju Međuparlamentarne skupine prijateljstva Hrvatska-Alžir da uz to što predstavljam našu zemlju, prezentiram i naš grad i županiju koji imaju potencijale za suradnju u vidu kvalitetne stočarske proizvodnje, drvne industrije i proizvodnje namještaja, konditorske te prehrambene industrije. Sve to potencijalno može biti zanimljivo na alžirskom tržištu koje će se u budućnosti sve više okretati prema turizmu. Sve u svemu ovaj posjet je bio jedno krasno iskustvo, kao i kontakti koje sam stekao u toj prekrasnoj zemlji – zaključuje Hrebak.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!