Jedini daruvarski orguljaš Filip plasirao se na Državno natjecanje!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Učenici Bjelovarsko-bilogorske županije ne prestaju oduševljavati. Na 61. županijskom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa održanom 3. ožujka 2023. u Zagrebu, učenik Glazbene škole Brune Bjelinskog Daruvar, Filip Radić nastupio je u disciplini orgulje, 3. kategorija. Osvojio je prvu nagradu prikupivši 94,40 boda i tako ostvario plasman za Državno natjecanje.

– Natjecanje instrumenata događa se svake dvije godine i točno se zna koji instrumenti dolaze na red. Između ostalih, tako su ove godine na red došle orgulje. Filip je prošao onu najtežu stepenicu jer, prema mojem iskustvu, Županijsko natjecanje je najteže zato što ima najviše sudionika, a i kriteriji su prilično strogi – rekla je Filipova mentorica, profesorica Spomenka Bogeljić.

Za mjesec dana profesoricu i Filipa čeka Državno natjecanje na kojem je najvažniji adut – smirenost.

– Neki rezultat ćemo svakako postići, ali to nam nije prioritetno. Za Državno natjecanje puno ćemo vježbati, no imamo manju napetost – rekla je.

Svojim rezultatom na Županijskom natjecanju, ali i samoj atmosferi, zadovoljan je i sam Filip,

– Prošao sam dalje i nemam strah od Državnog natjecanja. Mislim da će sve biti dobro – kaže Filip.

Pripreme, kaže, traju već duže vrijeme.

– Počeli smo se za Županijsko natjecanje pripremati početkom ove školske godine i znali smo duže vremena što ću svirati. Za Državno dodajemo jednu skladbu dok dvije ostaju iste – dodaje.

Svjestan je Filip da je njegova ljubav prema orguljama neuobičajena jer ne odabire puno mladih to glazbalo.

– Od malena sam s roditeljima išao u crkvu tako da je tu krenuo interes prema orguljama. Slušao sam taj zvuk i svidio mi se tako da sam odmah znao da ću upisati Glazbenu školu. Orgulje najčešće mogu svirati u crkvi i imamo sreću da u Daruvaru u crkvi imamo manje orgulje, a u školi sviram na električnom instrumentu. Tu su i koncerti na kojima nastupam. Nas orguljaša inače ima malo, ja sam recimo jedini orguljaš u Daruvaru koji se za to školuje tako da nemam profesionalnog kolegu. Isto tako, na razini države se može vidjeti koliko nas zapravo ima. Sada nas je na Županijskom natjecanju bilo 15 – navodi Filip.

Filip priznaje da instrument nije lagan, ali ga preporuča svima kojima se zvuk orgulja sviđa.

– Instrument nije lagan za svirati jer je potrebna koordinacija odnosno korištenje ruku i nogu. No, svakako bih ga preporučio jer se radi o ogromnom instrumentu koji imitira sve druge instrumente – poručuje Filip.

Čestitke Filipu i želimo mu puno sreće na Državnom natjecanju!

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!