[FOTO] Obnavlja se stari zatvor, Ministarstvo kulture isprsilo se za dodatne milijune

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ministarstvo kulture putem Fonda solidarnosti odobrilo je Gradu Bjelovaru dodatnih četiri milijuna eura za konstrukcijske obnove zgrada oštećenih u potresu, među kojima je i zgrada starog zatvora koju je gradonačelnik Dario Hrebak sa suradnicima obišao u petak. Konačni iznos za obnovu zgrada oštećenih u potresu tako se u tom gradu s već odobrenih 2,66 popeo na ukupno 6,66 milijuna eura.

„Prve grube procjene troškova radili smo prije godinu i pol dana i temeljem tih podataka prijavili smo se na Fond solidarnosti. U međuvremenu je došlo do zaista velikog poskupljenja materijala i cijena rada, što se pokazalo i u pristiglim ponudama”, pojasnio je Hrebak.
Zgrada starog zatvora jedna je od starijih bjelovarskih zgrada i pod zaštitom je konzervatora, a isprva je iz Fonda solidarnosti za konstrukcijsku obnovu odobreno 816 tisuća eura. Najniža i odabrana ponuda tvrtki Demaring i Begeom inžinjering iznosila je 2,02 milijuna eura pa će to biti iznos koji će u konačnici odobriti Ministarstvo kulture, čulo se prilikom obilaska građevine.

Nakon konstrukcijske obnove, planira se i cjelovita obnova zgrade javno-društvene namjene. Postojeći objekt, sagrađen na prijelazu iz 18. na 19. stoljeće, veličine je 865,23 četvornih metara, a sastoji se od prizemlja, prvog kata i potkrovlja. Ubuduće će biti namijenjen potrebama digitalno-inovacijskog huba u kojemu će na toj lokaciji biti raspoloživo 600-tinjak četvornih metara uredskog prostora.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!