Dr. Grganić će uskoro proslaviti 50 godina radnog staža, no mirovinu ne planira

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

– Volim ovaj posao. Kada pomognete čovjeku, a posebice kada pomognete teško bolesnom pacijentu, to je za nas liječnike neopisiva sreća i pravi vjetar u leđa. Tako je bilo na početku moje liječnike karijere, a tako je i danas – ovim riječima liječnik obiteljske medicine Dubravko Grganić pojašnjava zašto i sada, na pragu devetog desetljeća života, svakog radnog dana dolazi u svoju ordinaciju. Riječ je o najstarijem bjelovarskom liječniku iza kojeg je gotovo 50 godina radnog staža tijekom kojih je izliječio generacije i generacije pacijenata, a konkretne planove o mirovini nema još uvijek.

U ambulanti od 1974. godine

-Imam 78 i pol godina, brojim nekoliko mjeseci do 50. godišnjice radnog staža, no i dalje uživam u svom poslu. Kada se sada okrenem unatrag, medicina je bila ista i 1974. kada sam počeo raditi i danas. Ono što je različito je tehnologija. Osim elektronike bez koje danas izgleda ne možemo, tu je i golemi razvoj farmaceutske industrije. Nekada je bilo manje lijekova nego što je danas farmaceutski firmi. Sad ih je toliko da čovjek to više ne može pratiti, a neprestano se pojavljuje nešto novo. Paradoksalno, u posljednje vrijeme svjedočimo nestašici lijekova pa se snalazimo svakako. No u ovom poslu na sve morate biti spremni. Da me netko nekada pitao hoćemo li doživjeti ovakvu pandemiju kakvu smo imali, rekao bih „Ni govora”. No čim ste u ovom poslu, morate biti svjesni toga da je sve moguće. U svakom tenu se mogu pojaviti neki novi virusi, neke nove bakterije, no na sve to se mora adekvatno odgovoriti – napominje doktor Grganić ističući kako zaista voli svoj posao, no kako mu nisu drage neke druge popratne stvari. Najveći problem današnjeg zdravstvenog sustava vidi u opsežnoj birokraciji zbog čega liječnici imaju sve manje vremena za pacijenta.

U Sireli do povratka liječnice

– Pacijenti su danas bolesniji nego nekada, ali i vrlo često nezadovoljni iz čitavog niza razloga, a samim tim i vrlo nervozni. Kada sam radio u ambulanti u Velikoj Pisanici, kolega stomatolog, koji je svakoga dana putovao iz Zagreba, me pitao hoće li mi nedostajati ovaj posao kada jednoga dana odem u mirovinu. Ja sam mu odgovorio da hoće, ali da ću se onda sjetiti onih 20 pacijenata koji su mi pili krv – kroz smijeh govori naš sugovornik koji je radni vijek proveo u svojoj bjelovarskoj ambulanti, a nakon što je otišao u mirovinu, radio je i u okolnim mjestima dok je sada njegovo radno mjesto u Sireli. Ondje će biti sve dok se tamošnja liječnica ne vrati s porodiljskog dopusta, a što će tada, još nije točno odlučio.
– Hoće li mi tada Dom zdravlja ponuditi neko novo radno mjesto, to sada ne mogu znati. Sada sam ovdje zaista zadovoljan. Morate znati da ambulanta nije samo liječnik, već je to tim. Tu je sestra Zlata koju moram pohvaliti. Zaista dobro surađujemo. Stručna je i ima volje raditi, a puno mi pomaže i oko tehnologije. – posebno naglašava doktor Grganić koji nije optimističan oko budućnosti obiteljske medicine.

Sve manje obiteljskih liječnika

-Nažalost, mladi liječnici sve rjeđe biraju ovu specijalizaciju. Nekako ispada da više nije toliko atraktivna. Moram reći, ovo je naporno zvanje, ali jako lijepo jer upravo kod nas pacijenti prvo traže pomoć. S druge strane, nakon svih ovih godina, pitanje je bih li danas i sam opet birao medicinu ili bih izabrao neko mirnije zanimanje kao što su agronomija, šumarstvo ili veterina – kroz polušalu priča doktor Grganić dodajući kako je medicina ipak njegova velika ljubav.
-Da nije tako, danas ne bih bio u ordinaciji. Svojevremeno sam imao Mercedes iz ’81. godine. Tada sam se šalio da se on i ja utrkujemo tko će duže izdržati. Mercedesa više nema, no ja radim i dalje. Nije to stvar novca, to je ljubav prema ovom zvanju i pomoći ljudima. Tako je to – zaključuje doktor Grganić.

 

Ovaj članak sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!