Aktualac: Od opremanja Glazbene škole do proljetne sjetve i neugodnog mirisa u bolnici…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Danas je održana 11. sjednica Županijske skupštine koja je tradicionalno započela aktualnim satom. 

Anamariju Šepl Plentaj (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi opremanje nove zgrade bjelovarske bolnice?

Župan Marko Marušić – Opća bolnica dr. Anđelko Višić napravila je troškovnik prema kojem treba osigurati 70 milijuna kuna za opremanje bolnice. Vlada RH je prihvatila taj cijeli iznos zajedno sa 200 milijuna kuna kredita. Dakle, ove godine osigurano je 50 milijun kuna za opremanje, iduće godine 20 milijuna kuna. I cijeli postupak će biti završen tijekom iduće godine što je zaista sjajna vijest – kazao je župan 

Dubravka Dragašević (Domovinski pokret) imala je pitanje za ravnateljicu Opće bolnice dr. Anđelko Višić. Kazala je da je unazad godinu dana u prostorijama opće prakse zabilježen nesnosan smrad.

-Navodno se radi o kanalizaciji i ako je, zašto taj problem nije otklonjen. Stoga me zanima u kakvim to uvjetima rade medicinske sestre i liječnici obiteljske medicine i što oni zapravo udišu – upitala je Dragašević.

Ravnateljica bolnice Sanela Grbaš Bratković odgovorila je da se radi se o puknuću cijevi koje su stare i dotrajale.

-Znamo svi da su nam zgrade stare kao i samo cijevi i one su bile popucale. Sada su cijevi zamijenjene, podijelili smo troškove s Domom zdravlja i nema više tog neugodnog mirisa. No, moramo još jedan zahvat napraviti da nemamo dodatnih problema s kanalizacijom – kazala je ravnateljica Bratković. 

Proljetna sjetva

Josip Bilandžiju (HDZ) zanimalo je jesu završili natječaji za obnove Domova zdravlja i koji su rezultati istih.

Župan Marko Marušić – Upravo smo dobili odgovor da su dvije ispostave Doma zdravlja Bjelovarsko-bilogorske županije, one u Grubišnom Polju i Daruvaru, prošle na javnom pozivu APN-a za energetsku obnovu zgrada javnog sektora. Radovi će se financirati u stopostotnom iznosu, a imamo plan kako da obnovim i ostale ispostave u Čazmi i Garešnici. Ulažemo puno u zdravstvene ustanove i evo čak je 28 mladih liječnika u posljednjih godinu dana došlo raditi u BBŽ – kazao je župan Marušić. 

Marijan Sabolović (HSS) postavio je sljedeće pitanje:

-U županijskom proračunu su osigurana sredstva za sufinanciranje kamatnih stopa proljetne sjetve pa me zanima koliki je iznos, koliko se financira kamata i koji je intenzitet javljanja naših poljoprivrednika. 

Pročelnik Zlatko Pavičić – Natječaj je raspisan 13. veljače, a završava se 5. svibnja. Županija je preuzela isplatu 3 posto kamate. Obuhvaćeno je svih šest banaka na području Bjelovarsko-bilogorske županije. Minimalan iznos po kreditu je 660 eura, a maksimalan 133 tisuće eura. Dinamika kojom se naši poljoprivrednici javljaju u ovih prvih 30 dana je 168 zahtjeva u iznosu od 5 milijuna eura što govori da je veliki interes. 

Bojana Hribljan (Demokrati) postavila je sljedeće pitanje: 

-Prema zakonu o službenicima i namještenicima u lokalnoj i područnoj samoupravi materijalna i svaka njihova druga prava određuje župan u dogovoru sa sindikatima. Koliko ste povećali plaće zaposlenicima koji ovise o vašoj odluci i ako niste, zašto niste jer ako je to učinjeno na nivou države, trebalo bi i za lokalne namještenike. 

Župan Marko Marušić – Svijet je u inflaciji, no imamo sreću što imamo Vladu koja je socijalno osjetljiva i koja je danas donijela novi paket mjera vrijedan 1.7 milijardi eura. Naravno da ovaj udar inflacije osjećaju i zaposlenici Županije. Radili smo već neke projekcije, nisam bio zadovoljan s njima, tako da tražimo način kako da se oslobodi više sredstava za veće plaće. No, uglavnom, tijekom godine ćemo sigurno ići s izmjenama koeficijenta i povećanjima plaća 

Isplata šteta 

Dinko Pirak (nezavisan) pohvalio je činjenicu što je osiguran stopostotni iznos nadoknade šteta zbog velikog olujnog nevremena u rujnu prošle godine.

-Isplate su počele i to zaista pohvaljujem, no zanima me kada ćemo do kraja završiti s isplatama – upitao je Pirak.

Marko Marušić – Olujno nevrijeme koje je pogodilo 15. rujna donijelo je štetu od 45 milijuna kuna. To je iznos koji je po prijavama građana unesen u registar. Vlada RH je odobrila iznos od 42 milijuna kuna. Jedan manji dio šteta se namirio putem osiguranja tako da će šteta biti nadoknađena u sto postotonom iznosu što da sada nije zabilježeno u Hrvatskoj. Procedura isplata je komplicirana i postupak trebaju obaviti i Gradovi i Općine. Mi isplaćujemo sve periodično, do sada smo isplatili oko 8 milijuna kuna što je petina odobrenih sredstava. Za sada su najbrže obrađeni zahtjevi Čazme i Bereka, ali naravno nastavljamo sa isplatama i već sredinom idućeg tjedna ide novi set isplata. 

Ines Šarić (nezavisna) upitala je župana čije to novce Vlada RH dijeli da se toliko svi zahvaljuju na što je župan rekao da će joj odgovoriti u pisanom obliku.  

Zoran Bišćan (HDZ) pitao je župana Marušića u kojoj fazi je opremanje Glazbene škole Vatroslava Lisinskog. 

Marko Marušić – Dovršetak  glazbene škole je jedan od naših najvećih izazova. Taj je projekt financiran bez lipe osiguranih sredstava, da li je to bivša županijska vlast napravila jer nije znala ili nije htjela drugačije može se diskutirati, no škola se mora završiti. Morat ćemo ići u kreditno zaduženje da se opremi Glazbena škola i vjerujem da će u rujnu ove godine škola biti opremljena i da će učenici u tu novu školu krenuti od početka nove školske godine – odgovorio je župan Marušić. 

 

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!