Promocija knjige ‘Nikola Tesla – ispod paučine’: Doznajte crtice iz života velikog izumitelja

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Mark Twain, Antonín Dvořák, Ivan Meštrović bili su samo neki od prijatelja Nikole Tesle. Detalj je to iz života velikog hrvatskog izumitelja o kojemu Mario Filipi, novinar, publicist i hrvatski branitelj piše u knjizi „Nikola Tesla – ispod paučine”. Svoju knjigu, u organizaciji Matice Hrvatske u Bjelovaru, predstavit će i bjelovarskoj publici u četvrtak, 16. ožujka, u 13.15 sati u kupoli Gimnazije Bjelovar. Kako kaže, o Tesli su pisali mnogi autori, a još na početku pisanja o njemu, nekolicina njih opisala ga je kao čudaka, osamljenika, ženomrsca, bezbožnika za što Filipi ističe da uopće nije istina.
– Imao sam osjećaj da je njegovu sliku na tavanu prekrila paučina zbog koje se više ne vidi njegovo stvarno lice, već da je ostala karikatura kao posljedica tih radova. Tesla je zaista bio mnogo pozitivniji i finiji čovjek nego što se pisalo, a upravo sam na to želio ukazati u kroz svoju knjigu. Istraživao sam u više navrata. Prva knjiga izašla je 2006. godine pa sam doznao podatke koji su mi bili zanimljivi zbog čega sam napisao drugu knjigu, a potom i treću – pojašnjava Filipi dodajući kako je kroz svoja istraživanja otkrio da je Nikola Tesla bio vrlo fin, uljuđen i uglađen gospodin koji je imao razumijevanja za svakoga.
– Prije svega, bio je izrazito emotivan i empatičan čovjek koji nikoga nikada nije ostavio na cjedilu. On uopće nije bio izoliran od društva, čak štoviše, imao je vrlo bogat društveni život osobito tamo gdje je to najbolje mogao ostvariti, a to je bilo u Americi. Njegovi prijatelji bili su Mark Twain, Antonín Dvořák, Ivan Meštrović, ali i brojni drugi pripadnici američke intelektualne elite – otkriva autor dodajući kako je pisao o Tesli kao društvenom biću, njegovom odnosu prema društvu, ženama, vjeri, Bogu, novcu, ali i o društveno-političkim prilikama njegova vremena, nacionalnosti Nikole Tesle.
– U knjizi je dosta toga napisano, dokumentirano, a vjerujem da će svima koji dođu na predstavljanje knjige biti zanimljivo. Dosadno sigurno nikome neće biti – poručuje naš sugovornik.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!