Bjelovarska policija ‘protresla’ poduzetnika (47) koji je praznio račun firme i nije isplaćivao plaće

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Policijski službenici Policijske uprave bjelovarsko – bilogorske proveli su kriminalističko istraživanje nad 47-godišnjakom s područja Zagreba, zbog sumnje da je u svojstvu direktora i odgovorne osobe jednog poduzeća iz Zagreba počinio kazneno djelo neisplate, povrede prava iz socijalnog osiguranja, te više kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, izvijestili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Naime, sumnja se da 47-godišnjak u periodu od rujna 2021. godine do veljače 2022. godine, nije isplatio plaću od osam tisuća kuna bivšem zaposleniku, odnosno 47-godišnjaku sa šireg bjelovarskog područja, iako je poduzeće za to imalo raspoloživa novčana sredstva. Time je počinio kazneno djelo neisplate plaće.

Nadalje, u periodu od srpnja 2021. godine do 13. rujna 2021. godine nije prijavio nadležnim tijelima mirovinskog i zdravstvenog osiguranja bivšeg 47-godišnjeg zaposlenika za rad u poduzeću, čime je počinio kazneno djelo povrede prava iz socijalnog osiguranja.
47-godišnjak je tijekom 2021. godine s novčanim sredstvima poduzeća protupravno plaćao privatne troškove u ukupnom iznosu od 13 653 kune. Navedenim je počinio dva kaznena djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Više od milijun kuna…

U periodu od 2016. godine do 2022. godine, 47-godišnjak je sa žiro-računa poduzeća podignuo ukupno 1 322 553,45 kn na ime pozajmica, u vezi čega nije sačinio ugovore o pozajmicama i definirao rokove vraćanja pozajmica, a te pozajmice nije poduzeću nikada vratio. Time je počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Tijekom 2021. i 2022. godine, 47-godišnjak je u više navrata sa žiro-računa poduzeća podignuo ukupno 124 tisuće kuna za materijalne troškove poslovanja poduzeća, a ta novčana sredstva je protupravno zadržao za sebe, čime je počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

U periodu od 2017. do 2022. godine, 47-godišnjak i 49-godišnji državljanin Srbije, a koji je također bio direktor i odgovorna osoba spomenutog poduzeća iz Zagreba, su u više navrata putem bankomata sa žiro-računa poduzeća podignuli ukupno 996 004,15 kuna, koje nisu iskoristili za potrebe poslovanja poduzeća, već su novac protupravno zadržali za sebe. Time su počinili kazneno djelo zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Navedenim kaznenim djelima 47-godišnjak i 49-godišnjak su oštetili poduzeće iz Zagreba za 323 116,81 eura. U vezi navedenog podneseno je posebno izvješće Općinskom državnom odvjetništvu u Bjelovaru.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!