Pitali smo političare u kojem realityju se vide: ‘Nama je show svaki dan!’

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Reality showovi sve su popularnija vrsta razbibrige za mase, no za razliku od sportaša, pjevača, glumaca i drugih ‘estradnjaka’ u njima do sada baš i nismo imali priliku gledati političare. Led je samouvjereno probio gradonačelnik Svete Nedelje i saborski zastupnik Dario Zurovec koji je u najnovijoj sezoni popularnog showa „Plesa sa zvijezdama“ obukao plesne cipelice i prepustio se u ruke iskusne plesne instruktorice Helene Janjušević. Reakcije na njihova prva dva nastupa bile su odlične i mnogi su zaključili kako su neki političari, osim za Hrvatski sabor i lokalne političke arene, očito potencijalno talentirani i za neke druge showove.

Stoga smo odlučili provjeriti u kojem bi se televizijskom reality show najbolje snašli političari iz Bjelovarsko-bilogorske županije. Da je na nama izbor, jako dobro bismo znali koga staviti, recimo, u „Brak na prvu“, „Mijenjam ženu“ ili „3, 2, 1 kuhaj“, no ipak smo odabir odlučili prepustiti njima samima.

Tako je garešnički gradonačelnik Josip Bilandžija iz prve ispalio kako bi se, da baš mora, najprije prijavio u „MasterChef“.

Majstori s kuhačom

-Dobar sam u pripremi roštilja i raznih peka, tako da mislim da bi mi neki show sa kuhačom odlično sjeo. Dobro mi to ide, vidi se i po meni – šali se gradonačelnik Bilandžija kojemu bi u kulinarskom showu partner mogao biti kolega iz Daruvara, Damir Lneniček.

-Kada bih morao u neki show, javio bi se u MasterChef, a žiriju bih skuhao nešto na tavi, krumpir, što god treba. Tamo gdje se pleše ne bi se nikako prijavio jer imam dvije lijeve noge i to nikako ne bi dobro izgledalo. Ma volio bih se okušati u Milijunašu, to mi uvijek bilo zanimljivo gledati, no dobro, to je kviz -kaže Lneniček kroz smijeh.

Njegov kolega iz Čazme Dinko Pirak odabire pak show u koji bismo ga najradije i sami smjestili.

– Bio sam dio glazbene estrade, jako dobro poznajem taj svijet. Prošao sam cijelu Europu i Sjevernu Ameriku s glazbenicima. Puno sam surađivao s Jasminom Stavrosom, Vladom Kalemberom, Zdravkom Škenderom i drugima i bilo je to zanimljivo iskustvo. Ma da, taj svijet je jedno na televiziji, a drugo je u stvarnosti. No, kažem, da se moram javiti to bi bio show s glazbom. Nikako se ne bio prijavio u show u kojem se pleše jer sam dva puta u životu plesao s tim da je jedno od toga bilo moje vjenčanje. Vidim da Zurovec pleše, želim da mu ide dobro – poručuje Pirak.

Preozbiljni za reality

A za afinitete i talente grubišnopoljskog gradonačelnika Zlatka Mađeruha tv realityja i nema previše.

-Možda bih se i okušao u nekim sportskim aktivnostima, ali u ovima poput zvijezde pjevaju ili plešu mislim da ipak ne bih. S obzirom da ipak prezentiram ne samo sebe, nego i lokalnu upravu i ljudi me poistovjećuju s poslom kojim radim, ne bih smio biti loš. Ne bih htio razočarati birače. Podržavam one koji se odluče za takav nastup, ali osobno ne bih – kaže Međruh.

Baš kao ni bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

-Smatram politiku ozbiljnim poslom i svjestan sam da je PR u tom poslu važan segment, ali postoje i neke granice. Osobno smatram da je reality show izvan okvira onog što za mene ta granica predstavlja. Tako da nikad kao gradonačelnik ne bih sudjelovao u takvoj vrsti PR-a koliko god sam svjestan da to donosi određene populističke poene – kaže Hrebak.

Njegovo mišljenje dijeli i načelnik Kapele Danijel Kovačec.

-Neki se političari imaju potrebu promovirati, pa koriste svaku priliku, ali ja osobno nemam nikakvih afiniteta prema tome i nisam zainteresiran za sudjelovanje u nekom takvom showu. Političari se vole pokazivati i iskakati van iz paštete i neki za to koriste svaku priliku – kaže Kovačec.

Ništa od realityja bez dozvole supruge

Za razliku od većine gradonačelnika, neki načelnici su pak talentirani za ples.

– Moram priznati da nisam baš sklon takvim TV showovima, a jako ih slabo i pratim. Zato, ako bi bilo moguće, ja bih izbjegao sudjelovanje, a ako bih baš morao birati, onda bi to sigurno bio “Ples sa zvijezdama” jer mi ples, za razliku od kuhanja, donekle ide. U kuhanju sam totalno “out” – kaže prvi čovjek Šandrovca Dario Halauš.

Velikigrđevački načelnik Tomislav Pavlečić pak smatra da za takve aktivnosti jednostavno nema vremena.

-Mi načelnici show imamo svaki dan. Da sam u svom prijašnjem poslu, prodaji osiguranja, možda bi se odvažio na “Ples sa zvijezdama”. No, i to bih prvo morao provjeriti sa svojom gospođom jer ne znam bi li se to njoj svidjelo – smije se Pavlečić.

Volje za zabavu pred kamerama ima i hercegovčanski načelnik Boro Bašljan, ali i on je u ‘cajtnotu’.

-Uh, pa kada bih imao vremena da, ali nemam vremena. Imam dvoje djece, jedno studira, drugo tri puta tjedno ide na treninge plus utakmice, radim, imam imanje i jednostavno ne znam kada bih i to stigao. Što bih pokušao da imam vremena? Kuhanje – kaže Bašljan.

I dok nekima nedostaje vremena, drugi žale za mladošću.

-Ma bih, sudjelovao bih samo da je to bilo pred nekih 30 godina, onda bih odmah prihvatio sve, mogao bih plesati. Sada mogu ići samo za žiri ili savjetnika – zaključuje berečki načelnik Mato Tonković.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!