‘Rukomet u vrtićima’ funkcionira fenomenalno, a želja je da se proširi po cijelom gradu i županiji

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

BJELOVAR – Već neko vrijeme na području Bjelovara traje projekt “Rukomet u vrtićima” za koji su ugovor o suradnji sredinom prosinca potpisali Hrvatski Rukometni savez, Grad Bjelovar i Rukometni klub Bjelovar. Bjelovar je tako postao šesti hrvatski grad koji je uključen u rad s djecom predškolske dobi, a vrlo je važno naglasiti da je Bjelovar među prvima u Europi kojemu je pripala ta iznimna čast.

– Trenutačno samo pet klubova odnosno gradova u Hrvatskoj radi na projektu “Vrtko” koji je izuzetno značajan za današnju djecu predškolske dobi, pogotovo kada uzmemo u obzir njihov sjedilački način života i manjak aktivnosti. Tako da smo jako sretni što možemo provoditi sportski program. Naravno, malo smo više usmjereni na rukomet, ali s obzirom na dob djece, rade se sve sportske aktivnosti koje trebaju biti obuhvaćene u njihovoj dobi, odnosno od četiri do šest godina – rekao je Davor Lamza, trener iz RK Bjelovara.

Za sada je u projekt uključen samo Dječji vrtić “Osmijeh”, a on za sada, kaže Lamza, ide fenomentalno.

– Projekt za sada ide fenomentalno. Dječji vrtić Osmijeh pokazao je najveću želju da se uključi, mi smo tražili vrtiće partnere i s tim smo morali aplicirati na program. U DV Osmijeh za sada imamo oko 70 polaznika, s time da kada dođe ljepše vrijeme, u drugom objektu vrtića, krenut ćemo i s vanjskim radom – rekao je Lamza.

Dobra je vijest da se projekt širi, a želja je da obuhvati što više vrtića na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

– Pokrenuli smo rad i u Velikom Trojstvu gdje će biti obuhvaćeno između 120 i 130 djece predškolske dobi. Iduće godine se nadamo da će se projekt dodatno širiti, dapače uz financiranje Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije koji su morali potpisati pismo namjere kao partneri. Voljeli bi pronaći modus uz koji bismo obuhvatili što veći broj vrtića u gradu i županiji i samim time ponudili svoj djeci od četiri do šest godina taj način vježbanja i aktivnosti – dodaje.

Ostali vrtići ne kriju svoju zainteresiranost za projekt.

– Zovu nas iz ostalih vrtića, ali trenutačno jednostavno nemamo mogućnosti proširiti projekt na druge vrtiće. Stoga se doista nadamo da će projekt od iduće školske godine biti omogućen na cijelom području grada i županije – navodi Lamza.

– Aktivnosti se provode dva puta tjedno po 30 do 35 minuta, a sve ide prema nomenklaturi Ministarstva obrazovanja i sporta i od toga nema odstupanja. S time da smo mi mimo onoga što imamo sufinancirano od EHF-a i HRS-a, proširili modus. Zato naši treneri rade još i više kako bi obuhvatili svu djecu u vrtiću. Dakle, nije jedna aktivnost po 30 minuta već treneri imaju po tri do četiri treninga u danu – rekao je Lamza.

Aktivnost je točno propisana prema dobi djece, a koliko je projekt uspješan dokazuju i povratne informacije roditelja.

– Imamo povratne informacije roditelja koji su oduševljeni i prezadovoljni. Mislim da je to jedini način i puti kojim moramo ići kako bi djecu od najranije dobi uključili u neku vrstu sportske aktivnosti, a sve s ciljem da u bućnosti imamo zdraviju mladež – zaključio je.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!