Učenice OŠ Rovišće će radijskom emisijom o klimi braniti boje BBŽ-a na Državnom LiDraNu

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

ROVIŠĆE – Županijska smotra LiDraNa bila je ispunjena odličnim radovima učenika, ali samo neki su bili toliko odlični da su se plasirali i na Državnu smotru. Među njima je i radijska emisija “Klima opasno, klima” autorica Lore Faletar, Franke Tanjić i Lucije Vrdoljak. Radi se o učenicima 7. razreda Osnovne škole Rovišće koje je vodila mentorica, profesorica Davorka Jug.

– Bavile smo se temom klime i klimatskih promjena. Intervjuirali smo odrasle i djecu te saznali što misle o toj temi te kako se oni odnose prema klimi i klimatskim promjenama – rekla je Lora.

– Bilo je teško jer nije se lako postaviti prema nepoznatim osobama, a trebalo je smisliti i dobra pitanja na koja će oni dati dobar odgovor. No, na kraju smo odgovorima bile zadovoljne jer bili su onakvi kakve smo priželjkivale, potpuni i detaljni – rekla je Lucija.

Lori se svidjela uloga urednice, a na njoj je bila i određena doza odgovornosti.

– Svidjelo mi se biti urednica, sudjelovala sam u većini intervjua s voditeljicom Frankom Tanjić, a poslije sam pomogla i s montiranjem emisije uz pomoć učiteljice – rekla je Lora.

Djevojke su se dakle imale prilike upoznati i s tehničkim dijelom posla.

– Bilo je teško izdvojiti ono najvažnije iz toliko puno materijala. Bilo nam je žao obrisati materijale iako ih je bilo puno, ali nismo htjele da ostanu neupotrebljeni. Ipak, najvažnije smo izdvojile, a u svemu nam je pomogla i učiteljica – dodaje Lora.

– Imale smo dosta sugovornika jer smo razgovarale s učiteljima, ravnateljicom, pedagoginjom, našim prijateljima iz razreda te s prvim razredom – kažu djevojke.

Razgovarajući sa brojnim dobnim skupinama, mladim radijskim novinarkama ipak je bilo lakše komunicirati s odraslima.

– Lakše je bilo razgovararati s odraslima jer su više osvješteni o toj temi i mogli su nam dati konkretnije odgovore dok naši vršnjaci to ipak ne doživljaju na isti način – navodi Lora.

Za temu ih je, kažu, inspirirala aktivistica za zaštitu okoliša Greta Thunberg.

– O Greti smo radili na satu hrvatskog jezika. Došli smo tako na ideju da radimo temu klime kako bi i mi s radijskom emisijom postali aktivisti. Kao voditeljici bilo mi je važno složiti tekst tako da bude jednostavan te da ga svi shvate i naravno bilo mi je važno da budem razgovjetna – rekla je Lucija.

Djevojke se u budućnosti mogu zamisliti kao novinarke, a plasman na Državni LiDraNo samo je dodatna motivacija.

– Zanimljivo je i mogla bih se zamisliti u toj ulozi kada budem starija – kaže Lucija.

– Svidjelo mi se i uživala sam. No, možda bih to ipak radila kao hobi jer imam druge planove – zaključuje Lora.

Djevojke, sretno!


PODIJELI S PRIJATELJIMA!