Duo Floris: U nedjelju poseban koncert u bjelovarskoj katedrali

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Glazbeni sastav ‘Duo Floris’ kojeg čine Valnea Vretenar (sopran) i Ivana Matkov (orgulje) u nedjelju (19 sati) održati će koncert sakralne glazbe.

‘Duo Floris’ će se na svojem prvom koncertu u katedrali predstaviti publici djelima J.S. Bacha, A. Vivaldija, Caccinija i Faurea. Publika će također imati priliku čuti i dio prigodnih pučkih korizmenih napjeva, te skladbi hrvatskih skladatelja – Ruždjaka, Vidakovića, Sučića, Žganeca.

Inače, ‘Duo Floris’ nastupa i na privatnim svečanostima poput vjenčanja, a mi vam predstavljamo ove dvije uspješne glazbenice. 

Valnea Vretenar (Pula, 1989.g) – Sopranistica, maturirala je klavir u klasi prof. Snježane Demarin i solo pjevanje u klasi prof. Cvetana Pelčića u glazbenoj školi I. M. Ronjgova u Puli. Diplomirala je solo pjevanje na Umjetničkoj akademiji u Splitu u klasi red. prof. Nelli Manuilenko, a akademsku 2018./2019. godinu provela je na Akademiji za glasbo u Ljubljani u klasi red. prof. Pije Brodnik. Redovito koncertira i osvaja brojne nagrade na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima kao solist i član komornih sastava („Lav Mirski“ u Osijeku, „Mo. Vinko Lesić“ u Splitu, „Magda Olivero“ u Milanu, „Lazar Jovanović“ u Beogradu), a usavršavala se kod renomiranih vokalnih pedagoga. Godine 2016. debitirala je ulogom Sunčice na premijeri komične opere „Turia i Plamenko“ Borne Ercega u HNK u Šibeniku, a iste akademske godine osvojila je i rektorovu nagradu za izvrsnost. Trenutno radi na glazbenom odjelu OŠ Ivane Jurić Zagorke u Vrbovcu kao nastavnica klavira i korepetitorica. 

Ivana Matkov (Đurđevac, 1990.g.) osnovnu i srednju glazbenu naobrazbu stekla je u glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.  2013. godine stječe naziv sveučilišna prvostupnica muzike na institutu crkvene glazbe „Albe Vidaković“ na KBF-u u Zagrebu, 2015. magistre glazbene pedagogije na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, a 2017. magistre sakralne glazbe iz zborskog dirigiranja na Akademiji za glasbo u Ljubljani. Dugi niz godina stjecala je iskustvo u radu sa svjetovnim i crkvenim zborovima. Aktivno se bavi crkvenom glazbom, a od 2018. godine djeluje kao regens chori katedralne župe sv. Terezije Avilske u Bjelovaru. Od 2019. Povjerenica je za crkvenu glazbu Bjelovarsko-križevačke biskupije. Od 2020. godine radi kao profesorica klavira, dirigiranja i zborovođa dječjeg i troglasnog mješovitog zbora u Glazbenoj školi Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru.

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!