Kratka povijest Čazmanskog supermaratona: Evo tko je bio prvi pobjednik utrke…

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Čazmanski supermaraton ‘Od Kaptola do Kaptola’ ove godine održava se 26. ožujka. Inače, povijest ovog maratona je iznimno zanimljiva i ova najduža cestovna atletska utrka u Hrvatskoj među najstarijim je sportskim manifestacijama u državi. 

Sve je počelo sada već davne 1976. godine i to na inicijativu zaljubljenika u atletiku Borisa Kožara iz Varaždina. Naime, 1976. godine kada se ujedno obilježavala i 750-a obljetnica Grada Čazme održan je prvi supermaraton od Zagreba do Čazme. Start je bio kod stadiona Maksimir u Zagrebu, a završetak u centru Čazme. Na prvoj utrci sudjelovalo je troje trkača. Jedan je bio već spomenuti inicijator utrke Boris Kožar koji je prvi stigao na cilj u vremenu od 6 sati i 35 minuta, drugi je bio Miran Šlajmer iz Maribora koji je stigao za 7 sati i 17 minuta dok je treći stigao Petar Jelenečki iz Varaždina s rezultatom 7 sati i 18 minuta. 

Ova tri ljubitelja maratona tako su bili prvi trkači koji su simbolički spojili dva kaptola i dvije županije. 

S vremenom Čazmanski supermaraton ‘Od Kaptola do Kaptola’  je postao jedna od najpoznatijih utrka u Hrvatskoj, a ove godine očekuje se stotinjak maratonaca iz cijele države i drugih zemalja.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!