Vatrogastvo im je u krvi: Upoznajte žensku ekipu DVD-a Gornji Daruvar

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

GORNJI DARUVAR – Među 7100 vatrogasaca u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, čak 1450 je žena. Dio te pozitivne statistike su i vatrogaskinje B ekipe DVD-a Gornji Daruvar, koje već dugi niz godina svoje Dobrovoljno vatrogasno društvo ponosno predstavljaju na brojnim vatrogasnim natjecanjima. Tanja Doležal Ježek, članica DVD-a Gornji Daruvar i jedna od voditeljica B ženske ekipe, kaže da je nastanak te ekipe nekako došao prirodno.

-Osnovane smo prije 12 godina, kada je u Gornjem Daruvaru bio Drugi memorijal Franje Doležala. Inače, Franjo Doležal je bio moj tata i veliki vatrogasac. Na tom memorijalu je bilo par nas žena, koje smo vatrogaskinje, a netko je iz šale rekao da bi mogle imati i žensku ekipu. Nas nekoliko se toga primilo i tako je zaživjela ženska B ekipa – priča jedna od voditeljica te ekipe.

Često se nalaze i vježbaju jer je njihov glavni zadata što brže i bolje odraditi vježbu u kojoj dovode vodu do stroja, pa od stroja do požarišta na natjecanjima na koja idu. Do sad su odradili tri državna natjecanja, a i sam plasman na državno natjecanje im je veliki uspjeh.

– Imamo 12 članica ekipe, standardna ekipa ima devet članica i uvijek postoji jedna rezerva koja ide na natjecanja, ali nas ima više, pa onda gledamo da uskače kako koja može – pojašnjava Doležal Ježek i dodaje kako osim natjecanja često uskaču u organizaciji raznih događanja DVD-a Gornji Daruvar.

Većina članica i same su stanovnice Gornjeg Daruvara ili su iz Daruvara, ali nekako su sve povezane s tim mjestom. I sve su, u svakom slučaju, povezane s vatrogastvom.

– Kod većine naših članica čitave su obitelji uključene u vatrogastvo, muževi, roditelji, djeca. To je obiteljski posao kod nas – šali se i dodaje da član bilo kojeg DVD-a pa tako i njihovog može postati bilo tko, bez obzira na razinu obrazovanja. Hoće li onda pojedinac učiti i napredovati u vatrogastvu ovisi o njemu samom isključivo.

– Vatrogastvo je humana djelatnost, tu nešto radite za opće dobro. Kad nešto postižete za društvo kao ekipa, normalno da želite biti što bolje, pa tako i mi. Uzbuđene smo pred svako natjecanje, bilo da je riječ o državnom, županijskom, lokalnom ili je u pitanju neki turnir. Na svako idemo dati najbolje od sebe – kaže i za kraj poručuje:

-Preporučila bih svakom da se uključi u rad lokalnog DVD-a. Kad već živiš u zajednici, cilj je osigurati prostor oko sebe te ljepše i sigurnije živjeti – zaključuje Doležal Ježek.

FOTO: DVD G. DARUVAR


PODIJELI S PRIJATELJIMA!