[FOTO] Pakračani proslavili Dan grada, podijeljena priznanja zaslužnima

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Povodom blagdana sv. Josipa koji se od 1996. godine slavi i kao Dan Grada Pakraca, u prostoru Hrvatskog doma „Dr. Franjo Tuđman“ jučer je održana svečana sjednica pakračkog Gradskog vijeća. Osim ovogodišnjih dobitnika javnih priznanja Grada Pakraca te članova Gradskog vijeća na čelu s predsjednikom Miroslavom Ivančićem i pakračkom gradonačelnicom i saborskom zastupnicom Anamarijom Blažević sjednici je nazočio i saborski zastupnik te gradonačelnik Đakova Marin Mandarić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora; ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić, izaslanik predsjednika hrvatske Vlade; državna tajnica u Ministarstvu zdravstva Marija Bubaš; Davor Huška, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Dragan Jelić, v.d. ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske Unije; zamjenici požeško-slavonske županice Ferdinand Troha i Nikola Ivanović; predsjednik Županijske skupštine i gradonačelnik Lipika Vinko Kasana; gradonačelnici, načelnici te predstavnici prijateljskih gradova i općina, kao i predstavnici braniteljskih udruga proisteklih iz Domovinskog rata, predstavnici vjerskih zajednica, ustanova, udruga, tvrtki i poduzeća.

Na početku sjednice Gradskog vijeća u Pakracu, Miroslav Ivančić, koji obnaša dužnost predsjednika, održao je govor u kojem je naglasio bogatu povijest grada. Ivančić se prisjetio razdoblja u kojem su Ivanovci gradili svoje crkve i kada se kovao slavonski banovac. Također je spomenuo početak Domovinskog rata u Pakracu i prvo oslobodilačko djelovanje u gradu tijekom rata. Izrazio je ponos što se danas grad Pakrac razvija i gradi na zadovoljstvo svojih sugrađana.

Pakračka gradonačelnica i saborska zastupnica Anamarija Blažević u svojem je govoru naglasila da su Pakračani ponosni na svoju povijest koja datira još od 13. stoljeća, a prvi pisani spomen grada datira iz 1256. godine kada je spomenuta kovnica novca u Pakracu.

Gradonačelnica je napomenula i to kako je Pakrac imao značajnu ulogu u obrani Hrvatske tijekom Domovinskog rata 1991. godine i ostaje simbolom pobjede.

Unatoč ožiljcima rata, grad se mijenja s vidljivim poboljšanjima u infrastrukturi, javnim prostorima i sportskim objektima. Investicije od gotovo 46 milijuna eura u 2022. godini pripomogle su poboljšanju kvalitete života za Pakračane. Grad obnavlja ceste i pločnike, izgrađuje nove te ulaže u kulturne i javne prostore. Pakrac također sudjeluje u projektu “Rukomet u vrtićima” koji ima za cilj promovirati rukomet među djecom. Sajam Slavonski banovac dobro je poznat, a osvojio je i nagradu “Simply the Best” za događaje u 2022. godini. Turizam grada raste iz godine u godinu, a Pakračani su predani očuvanju svojeg identiteta i grada, istaknula je, između ostalog, gradonačelnica Blažević.

Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, pohvalio je Pakrac za izvrsno korištenje sredstava iz Europske unije u prošloj godini. On je također istaknuo da je Hrvatska završila korištenje prvih deset godina sredstava iz EU-a te da je Pakrac bio jedno od mjesta koja su najbolje iskoristila ta sredstva.

„Pakrac je uspješno završio i pokrenuo projekte vrijedne 46 milijuna eura. Ovaj uspjeh pokazuje da se trud i rad isplati, a Pakrac je pokazao da je sposoban za ostvarenje velikih projekata, koji će unaprijediti život građana.“, istaknuo je ministar, pohvalivši pri tome ulaganja u različite sektore te nastojanja da se poboljša život samih Pakračana.

Piletić je također najavio da se ulazi u sljedećih deset godina članstva u EU-u, te da nikada nije bilo više sredstava na raspolaganju. Pakrac ima srce i volju da svoj kraj učini prosperitetnijim, poručio je ministar, uz želju za uspjehom u budućim izazovima.

Ovom je prigodom rekao kako će Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike raspisati javni natječaj za novu fazu projekta “Zaželi”, koji će trajati tri godine.

Saborski zastupnik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, Marin Mandarić, čestitao je Gradu Pakracu na izvrsnom korištenju sredstava iz Europske unije. Ovo je još jedna potvrda da zajednički rad lokalne, regionalne i državne uprave može dovesti do velikih i važnih projekata koji će značajno unaprijediti život građana, istaknuo je Mandarić.

U nastavku sjednice uručena su priznanja dobitnicima ovogodišnjih javnih priznanja. Dobitnici Zlatne plakete “Grb Grada Pakraca” su Tea Silađi za kulturu, Udruga invalida rada Pakrac-Lipik za zdravstvo i socijalnu skrb i Slavko Vuić za fizičku kulturu. Također, šest osoba je primilo nagradu “Pečat Grada Pakraca”: Dean Nagy, dr. Ivica Turuk, Marijan Gašpar (posmrtno), Pero Tutić, Zlatko Grčević i Željko Troha.

Nagrade su podijeljene za izuzetne zasluge u područjima kulture, zdravstva i socijalne skrbi te fizičke kulture, a dodijeljene su osobama koje su se istaknule u svojim područjima rada i doprinijele razvoju Pakraca.

Ove nagrade su značajna priznanja za dobitnike te pokazuju da njihov rad i doprinos zajednici nisu nezapaženi. Gradonačelnica je istaknula da su svi dobitnici izuzetno zaslužni i da su njihove aktivnosti doprinijele jačanju kulturnog, sportskog i socijalnog života grada.

Glazbenim nastupom poseban obol svečanoj sjednici dal je ženska vokalna skupina “Aoide” Osnovne glazbene škole Pakrac. (mk)

Foto: Matija Kuhavi

Gradonačelnica Anamarija Blažević pohvalila se postignućima u posljednjih godinu dana

 

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić

 

Svečanosti je nazočio i ministar rada Marin Piletić

 

Svečanost su nastupom uljepšali pakrački mališani

 

Svečana sjednica Gradskog vijeća Pakraca

 

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća okupio se velik broj gostiju

 

Brojni gosti stigli su na obilježavanje Dana Grada Pakraca

 

Zaslužnim građanima podijeljena su gradska priznanja

 

Priznanja su podijelili gradonačelnica Anamarija Blažević i predsjednik Gradskog vijeća Miroslav Ivančić

 

Podjela priznanja vrhunac je svečane sjednice povodom Dana grada

 

Podjela priznanja nezaobilazna je tradicija

 

Ovogodišnji pakrački laureati

 

Gradska priznanja stigla su u prave ruke

 

Brojni su Pakračani zadužili svoj grad

 


PODIJELI S PRIJATELJIMA!