Poništen natječaj za direktora na koji se javio jedino Ivan Beljan

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

Ivan Beljan i nakon provedenog javnog natječaja za direktora čazmanske tvrtke Komunalije vodovod ostaje tek vršitelj te dužnosti, iako je samo on poslao zamolbu za tu odgovornu funkciju.

Naime, predsjednik Skupštine te tvrtke u gradskom vlasništvu, gradonačelnik Dinko Pirak, kazao je da je taj natječaj poništen i to upravo zbog toga što je jedina pristigla ponuda ona Ivana Beljana.

Župan iz realnog sektora

„Natječaj je poništen, a razlog vjerujem da je dobro poznat. U tijeku su izvidi i istrage u komunalnim tvrtkama i raspisat ćemo novi natječaj, a za to vrijeme Beljan će ostati v.d. direktor”, pojasnio je Pirak.

Poništenje natječaja u političkim krugovima tumači se kao jasna poruka Beljanu da su mu ta vrata zatvorena, a ironija je tim veća jer je bivši čelnik Komunalija na prethodnim izborima bio kandidat za župana s pričom da je jedini kandidat koji dolazi iz – realnog sektora. U političkoj kampanji, kako to već inače biva, Beljan je prešutio jednu sitnicu, a to je da je riječ o komunalnim tvrtkama koje nisu u privatnom, nego u društvenom vlasništvu.

„Posljednjih 20 godina radim u komunalnom poduzeću u Čazmi koje danas broji oko sto zaposlenih, dok ih je na početku moga rada bilo tek 13-ero”, poručivao je Beljan tijekom predizborne kampanje u kojoj je ispao u prvom krugu. Na Beljanovu žalost, čini se da je u isto vrijeme dok je bio direktor i dok su se otvarala nova radna mjesta, iz tih tvrtki nestajao novac i to na nezakonit način.

Moralni razlozi

Početkom studenog prošle godine zajedničkim priopćenjem gradonačelnik Pirak i direktor Beljan upoznali su javnost s mogućom pronevjerom novca poreznih obveznika:

„Iz analize financijskih izvoda postoji sumnja da je navedena zaposlenica oštetila tvrtku Komunalije d.o.o. Čazma za iznos od više stotina tisuća kuna kao i krivotvorila poslovne isprave”, stajalo je u priopćenju uz dodatak da su potencijalne pronevjere moguće i u tvrtkama Komunalije vodovod i Čaplin. Iako je Beljan kazao da iz moralnih razloga daje ostavku na mjesto direktora Komunalija, direktorske fotelje u Komunalijama vodovod nije se odrekao.

Prema neslužbenim informacijama, navodne malverzacije u čazmanskim tvrtkama bliže su sedmeroznamenkastim nego šesteroznamenkastim iznosima pa se umjesto „stotinjaka tisuća kuna” spominju i cifre veće od milijun kuna, no riječima pjesnika, princip je isti, a ostalo su nijanse.

Naime, Beljan je bio odgovorna osoba u tim tvrtkama. Bez obzira je li znao ili nije znao za spomenute aktivnosti, on će morati snositi odgovornost ako se optužbe pokažu točnima.

Novi-stari direktor Komunalija

Za razliku od njegove menadžerske karijere koja je, prema svemu sudeći, u silaznoj putanji, njegova politička karijera i dalje je uspješna. Iako na lokalnim izborima za župana nije uspio dogurati do drugog kruga, što nitko nije ni očekivao, Beljanov DHSS član je vladajuće koalicije, a on je potpredsjednik Županijske skupštine. Usto, prema podacima iz imovinske kartice iz svibnja prošle godine, Beljan je predsjednik glavnog odbora, predsjednik Županijske organizacije DHSS-a.

Vrijedi spomenuti i da je natječaj za direktora obavljen i u tvrtci Komunalije, gdje je također pristigla samo jedna zamolba. No, ovdje je riječ o zamolbi Želimira Curiša, također dosadašnjeg vršitelja dužnosti direktora, koja je za razliku od Beljanove, prihvaćena. Curiš je, naime, uspješno skinuo v.d. predznak sa svoje direktorske funkcije.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!