Bliži se posebna noć u daruvarskoj knjižnici, a bit će i torte. Požurite po svoje mjesto!

PODIJELI S PRIJATELJIMA!

DARUVAR – Najluđa i najposebnija noć bliži se u Pučkoj knjižnici i čitaonici gdje će djeca 31. ožujka provesti „Noć s Andersenom“. Bit će to 11. godina kako daruvarska knjižnica provodi tu posebnu noć koja se održava povodom rođendana omiljenog dječjeg pisca Hansa Christiana Andersena i Međunarodnog dana dječje knjige.

– Radi se o aktivnosti spavanja najmlađih članova u knjižnici i to u vrećama za spavanje. Gotovo cijelu noć s djecom igramo različite igre i radimo osmišljene aktivnosti vezane uz poticanje čitanja. Ideja zapravo potječe od naše sestrinske knjižnice, Gradske knjižnice Češki Tešin (Češka Republika). Prije 11 godina na njihovu ideju, odlučili smo se na noćenje u knjižnici i mi sami – rekla je ravnateljica Romana Horvat.

Noć s Andersenom toliko je postala popularna da se svake godine traži mjesto više. No, da bi prespavala u knjižnici, djeca moraju ispunjavati određene uvjete.

– Imamo dva uvjeta, dijete mora biti član knjižnice i mora pročitati barem jednu Andersenovu bajku koju potom mora znati prepričati i ilustrirati. Izložbu radova uvijek stavimo u predvorje knjižnice. Svake godine sve smo bolji i bolji, ne samo u osmišljavanju aktivnosti nego se i na nacionalnoj razini čuje za nas. Često nam se javljaju i sami pripovjedači, ilustratori i, naravno, pisci dječje literature – kaže Horvat.

Svi oni rado dođu u daruvarsku knjižnicu, a ove godine gost je Jelena Premec.

– Jelena Premec je pripovjedačica iz Koprivnice. Jako se veselimo. Ona će djeci ispričati neku od svojih priča, a potom s njima odraditi i edukativnu radionicu – kaže Horvat.

Noć s Andersenom od prijašnjih godina dokaz su da je ova aktivnost pun pogodak.

– Svake godine nam se javljaju djeca koja su već bila prijašnjih godina što nam je znak da im se sviđa i da se vesele. Tu noć vlada veliko uzbuđenje tako da neka djeca ni ne odspavaju već su budna cijelu noć. S druge strane, ona djeca koja spavaju, uvijek su ujutro zbunjena i iznenađena i doručak se slabo pojede. S našom aktivnošću jako su zadovoljni i roditelji jer neka djeca tada se prvi puta otisnu prespavati negdje drugdje izvan svog dječjeg kreveta – dodaje.

Broj djece je ograničen.

– Nikada nemamo više od 20 klinaca. Ove godine pozivamo 16 djece, a uvijek gledamo da je broj djece paran jer su igra koje osmišljavamo u paru. Naravno, više od pola je već popunjeno, no još imamo mjesta tako da su svi zainteresirani dobrodošli – navodi ravnateljica.

Pitamo ravnateljicu i kako se djeca i roditelji moraju pripremiti za ovu doista čarobnu noć u knjižnici.

– Djeca trebaju ponijeti stvari za osobnu higijenu ili eventualno medvjedića ili najdraži jastuk i dekicu na koji su naviknuti. Mi osiguravamo vreće za spavanje u čemu nam svake godine pomaže Crveni križ iz Daruvara koji nam posuđuje vreće. Isto tako, Daruvarske toplice se svake godine organiziraju i angažiraju pripremajući tortu jer kakav bi to rođendan bio bez torte. Za večeru uvijek imamo pizze, a za doručak se mi knjižničarke pripremimo pa djeca imaju svježi kruh, nareske, čak, prirodne sokove – navodi.

Za kraj treba reći da daruvarska knjižnica Noć s Andersenom provodi uz potporu Ministarstva kulture i medija te Grada Daruvara.

– Zahvalila bih se Ministarstvu kulture i medija i Gradu Daruvaru što nas uredno prate financijski već 11 godina. Sretna sam što je ministrica kulture prepoznala Noć s Andersenom kao program od nacionalne vrijednosti tako da se taj primjer dobre prakse nalazi i na njihovoj web stranici – rekla je Horvat.


PODIJELI S PRIJATELJIMA!